malo je falilo

'Da je pala sto metara niže, bila bi druga priča': Ostaci kineske rakete Long March 5B pronađeni u Maleziji i Indoneziji

02.08.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Trenutna izvješća o udaru olupine, na sreću lokalnog stanovništva, ne uključuju ozlijede niti materijalnu štetu

Dio dijelova kineske rakete Long March 5B prošlog su vikenda proletjeli iznad Indijskog oceana. Većina bustera je, piše Space, izgorjela tijekom pada, dok je ostatak koji nosi 20 do 40 posto izvorne težine, preživio putovanje te udario u tlo blizu naseljenih područja u Maleziji i Indoneziji.

Ostatke letjelice se moglo vidjeti dok padaju, a neki od njih bili su dovoljno veliki da nanesu ozbiljne ozlijede i štetu ako padnu na grad ili selo. Na sreću - to se nije dogodilo.

'Nakon ponovnog ulaska letjelice iznad Indonezije ove subote u ponoć, pronađeno je više komada svemirskog otpada' piše u objavi medija. '3 komada letjelice pronašli su stanovnici Sangaua (blizu granice Indonezije i Malezije)'.

'Drugim riječima, veliki komadi CZ-5B pali su na području Kalimantana i Indonezili i Sarawaku u Maleziji. Također nema nikakvih prijava o materijalnoj šteti, no valja napomenuti da su komadi letjelice udarili blizu sela. Da su proletjeli oko sto metara prema naseljima, bila bi potpuno druga priča' rekao je astrofizičar i promatrač satelita Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku na Harvard-Smithsonianu.

Long March 5B lansiran je 24. srpnja te je poslao nov modul na kinesku stanicu Tiangong. Raketin središnji stadij do orbite je stigao s modulom, nakon čega ga je prema Zemlji povuklo atmosfersko trenje gdje je ponirao oko šest dana. Strategija ponovnog ulaska poput ove, gdje velika letjelica nekontrolirano pada iz orbite - jedinstvena je za velike rakete. Drugi središnji stadiji se usmjeruju prema sigurnom uništenju u oceanu, nenaseljenom području ili - kao što je slučaj sa SpaceX-ovom Falcon 9 i Heavy Falconom, slete na predodređene platforme.

  • +2
Evo kako NASA zamišlja futurističke baze na Marsu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Scenarij Long Marcha 5B je kontroverzan i jedinstven, s obzirom na potencijalnu štetu i ozlijede koje je mogao uzrokovati. Znanstvena zajednica već kritizira dužnosnike koji su dozvolili pretvaranje Long Marcha 5B u ogromne komade svemirskog otpada - s time da im ovo nije prvi, već treći put da to rade.

'Ono što su trebali napraviti je ostaviti malo goriva u letjelici i omogućiti sigurniji ponovni ulaz' rekao je Darren McKnight, tehničar iz kalifornijske kompanije za praćenje letjelica LeoLabs. 'Napraviti takvo što bilo bi odgovorno'.

Prva misija Long March 5B iz 2020. rezultirala je kišom otpada nad Zapadnom Arfikom i Obalom Bjelokosti. Druga je misija ostatke rakete bacila u Indijski ocean. Uzevši sve u obzir, valja naglasiti i da ovo nije zadnji pad rakete Long March 5B. Buster će ove jeseni poslati još jedan modul prema Tiangongu, a let se predviđa za listopad.