FANTASTIČNO OTKRIĆE

Nov rekord: Znanstvenici su napravili sinapse milijun puta brže od ljudskih

03.08.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Za izradu umjetnih sinapsi korišten je materijal kojeg je razmjerno jednostavno proizvesti. Očekuje se kako će omogućiti velik korak naprijed u razvoju umjetne inteligencije

Istraživači pri institutu MIT tvrde kako su uspjeli napraviti analogne sinapse milijun puta brže od onih u ljudskom mozgu.

Kao što digitalni procesori trebaju tranzistore, analogni trebaju otpornike koje je moguće programirati. Jednom kad ih se postavi u odgovarajuću konfiguraciju te je otpornike moguće posložiti u mrežu analognih sinapsi i neurona.

Osim što su iznimno brze, umjetne sinapse su navodno i iznimno učinkovite. To je važno zbog toga što digitalne neuralne mreže postaju sve naprednijima i moćnijima pa traže sve više energije, zbog čega njihov ugljični otisak značajno raste.

Istraživači se nadaju kako će njihova otkrića pomoći unaprijediti područje analognog dubinskog učenja i umjetne inteligencije općenito.

Za izradu analognih sinapsi koristili su anorgansko fosfosilikatno staklo s nanotankim premazom koji može bez oštećenja provoditi protone.

  • +2
Prizori koji obaraju s nogu: Ovo su najljepše astro fotografije tjedna Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA/Hubble & NASA, W. Keel

Pošto to staklo može izdržati visoku voltažu, moguće ga je koristiti za prijenos protona sumanutom brzinom uz nisku potrošnju energije. Također ga je razmjerno jednostavno proizvesti.

Jednom kad analogni procesor postane stvarnost bit će moguće obučavati mreže dosad neviđene razine složenosti, piše Futurism.