CRNI LABUD?

Evo što smo doznali o tajanstvenom novom Microsoftovom smartfonu

04.10.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Oko jedinog uređaja iz serije noviteta o kojem se nisu pojavile glasine i nagađanja još su prisutne brojne nepoznanice

Jedno od iznenađenja listopadske runde predstavljanja novih Microsoftovih proizvoda, pametni telefon Surface Duo preklopni je uređaj s operativnim sustavom Android. Bio je to jedini uređaj iz serije noviteta o kojem se nisu pojavile glasine i nagađanja.

Surface Duo je prilično tanak - 4,8 milimetara i ima ugrađen čitač otiska prsta te utor za USB-C. Straga je zaštitno staklo Gorilla.

Pogoni ga posebno izdanje Androida, koje se izgledom i funkcionalnostima neće bitno razlikovati od drugih inačica. Dapače, podržava aplikacije iz Googleove trgovine Play. U Microsoftu kažu kako je veliki broj aplikacija već prilagođen ovom nesvakidašnjem uređaju i kako će nastaviti surađivati s razvojnim programerima kako bi njihov broj nastavio rasti.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju

Ipak, nije isključeno ni kako će podržavati posebno izdanje operativnog sustava Windows, nazvano Windows 10x, koje koristi uređaj Surface Neo.

Pod haubom je Qualcommov procesor Snapdragon 855, kao i u velikom broju ovogodišnjih top modela smartfona. Ali, kako će se u prodaji pojaviti tek za kojih godinu dana, moguće je kako će ga zamijeniti noviji procesor. Što se grafike tiče, moguće je kako će imati isti procesor kao i Neo - Intelov Lakefield jedanaeste generacije.

Ne zna se koliko RAM memorije Surface Duo koristi, niti koliko će memorije za pohranu imati. Nagađa se kako bi mogao krenuti s konfiguracijom od osam gigabahta RAM-a i 128 GB memorije, kao Surface Pro X.

Šarka koja drži dva zaslona pokretnim može okretati za 360 stupnjeva. Kad je uređaj rasklopljen zaslon je dijagonale 8,3 inča (21 centimetar), dok svaki zasebno mjeri 5,6 inča (14,2 cm).

Zaslone je moguće koristiti zajedno ili zasebno. Koristite li ga u vodoravnom načonu rada, na jednom zaslonu možete vrtiti aplikacije, a na drugom koristiti tipkovnicu ili kontroler za igre. Ili u jednom zaslonu gledati poruku dok u drugom pišete odgovor na nju, kao i prebacivati sadržaj iz jednog u drugi zaslon povlačenjem prsta.

Zasad je nepoznato koja je tehnologija korištena prilikom izrade zaslona, kao i koje su razlučivosti. Također je nepoznanica hoće li imati 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, kakve će kamere imati (i hoće li ih uopće imati straga), koliki će biti kapacitet baterije, hoće li podržavati mreže 5G i - koliko će koštati.

Zanimljivo, u Microsoftu tijekom predstavljanja nisu upotrijebili izraz 'pametni telefon' kako bi opisali Surface Duo već su koristili 'komunikacijski uređaj'. Što bi točno trebalo značiti? Otkrit ćemo s vremenom, vjerojatno.