tehno pregled

[FOTO] Iz Microsofta stižu novi smartfon i hrpa drugih gadgeta, pogledajte što su sve predstavili

03.10.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Tijekom događanja nazvanog Surface Microsoft je najavio nove linije prijenosnih računala i drugog hardveraja za nadolazeću godinu. Vraćaju se pametnim telefonima, ali ulaze i u tržište bežičnih slušalica

Iz Microsofta su tijekom događanja Surface ponudili više novih, dosad neviđenih uređaja koji su negdje između tablet i prijenosnih računala, među kojima su Surface Pro X i Surface Neo, a najavljeni su i pametni telefon Surface Duo, pogonjen operativnim sustavom Android, kao i bežične slušalice Surface Earbuds.

Evo pregleda predstavljenog.

Surface Duo

Surface Duo je preklopni pametni telefon s kojim se Microsoft vraća na tržište smartfona. Ima dva zaslona i na sredini se preklapa zahvaljujući šarci. Pogoni ga Android. U prodaju će tek za blagdansku sezonu iduće godine, kako bi razvojni programeri imali dovoljno vremena za izradu aplikacija. Cijena zasad nije poznata.

Surface Neo

Surface Neo je hibrid tablet i prijenosnog računala. Izgleda kao dva tablet računala povezana šarkom, ali ga se može koristiti i kao laptop te rasklopiti poput knjige. Pogoni ga operativni sustav Windows 10.

Nema vlastitu tipkovnicu, već ju trebate magnetski prikačiti na njegov donji dio. Nakon što ju spojite softver će stvoriti drugi zaslon iznad tipkovnice. Pomalo liči na Touch Bar u najnovijim izdanjima Appleovih prijenosnika MacBook Pro, samo što ih u Microsoftu nazivaju wonderbar.

Ni Surface Neo neće u prodaju prije iduće godine.

Surface Pro X

Surface Pro X je također hibrid tablet i prijenosnog računala, specifičan po tome što je prvo Microsoftovo računalo s Qualcommovim procesorom ARM, prilagođenim za Windows 10. Riječ je o lakšoj inačici Surfacea Pro, kojoj izgledom i nalikuje.

ARM čipovi su u pravilu energetski učinkoviti, pa je moguće kako će ovaj uređaj nuditi dulje trajanje baterije te biti lakši i tanji nego prethodnici. Namijenjen je, čini se, manje zahtjevnim korisnicima. Početna cijena je tisuću američkih dolara. Predbilježbe su već otvorene, u prodaju kreće od 5. studenog.

Surface Laptop 3

Surface Laptop 3 dolazit će u dva izdanja, sa zaslonima dijagonala 13 i 15 inča (33 i 38,1 centimetar). Za razliku od prethodnika, kućišta su im od brušenog aluminija. Veći model pogoni AMD-ov procesor, prvi svoje vrste u Microsoftovim prijenosnicima koji su sve dosad koristili isključivo Intelove procesore.

Oba uređaja dostupna su od 22. listopada. Manji model koštat će od tisuću, a veći od 1.100 američkih dolara.

Surface Pro 7

Surface Pro 7 je nadograđena verzija modela Surface Pro 6, u koju je ugrađen novi Intelov procesor desete generacije i utor za USB-C, na žalost ne i Thunderbolt 3. Dostupan od 22. listopada, po početnoj cijeni od 750 američkih dolara.

Surface Buds

Bežične slušalice Surface Buds trebale bi izdržati do osam sati bez punjenja i dolaze s kućištem u kojem je dovoljno električne energije za još 24 sata. Osim za slušanje glazbe bit će ih moguće koristiti za, primjerice, prebacivanje sa slajda na slajd u PowerPointu, transkripciju svega što ste rekli tijekom prezentacije i dodavanje govora kao opisa na više od 60 jezika.

U prodaju kreću za blagdansku sezonu. Koštat će 250 američkih dolara.