KONTINENT TONE

Europa će u budućnosti završiti pod Afrikom

11.04.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Europski kontinent u posljednje se vrijeme počeo polako podvlačiti pod afričku tektonsku ploču te bi u dalekoj budućnosti mogao završiti pod njom, tvrde znanstvenici

Kontinenti se približavaju već milijunima godina, a sjeverni dio afričke ploče u prošlosti se podvlačio pod Europu. Međutim, taj se proces zaustavio, a prema istraživanju predstavljenom prošli tjedan na konferenciji European Geosciences Union (EGU) čini se da je sada došao red na Europu da tone. Ako su rezultati točni, stvorena je nova subdukcijska zona, što je vrlo rijedak događaj.

Pod Sredozemnim morem hladna kamena masa sjevernog dijela afričke ploče cijela je potonula pod euroazijsku ploču na kojoj se nalazi Europa. Međutim, glavnina mase Afrike previše je lagana da bi nastavila slijediti ovaj put.

'Afrika neće potonuti, no budući da se kontinenti i dalje približavaju, kamo će te ploče ići', pitao je Rinus Wortel sa sveučilišta Utrecht. 'Čini se da u odgovarajućoj vremenskoj skali svjedočimo početku poniranja Europe pod Afriku', požurio je odgovoriti nizozemski geolog.

Znanstvenici s Utrechta pretpostavljaju da se scenarij odvija na sljedeći način:

Polako približavanje kontinenata od nekoliko centimetara na godinu zaustavljeno je djelomice sudarom dviju ploča na istoku u Turskoj, a djelom zbog toga što je lakši afrički kontinent prestao ponirati. Zbog toga su se neki dijelovi afričke ploče koji su potonuli odlomili i počeli uzdizati. Kako bi popunila prazninu, euroazijska je ploča u Sredozemlju u područjima Korzike, Sardinije, Krete i Balearskog otočja krenula na jug. Računalni modeli pokazuju da bi konačan rezultat svih ovih procesa mogao biti početak subdukcije suprotnog smjera, što potvrđuju i analize potresa.

'Vidjeli smo da tijekom potresa rasjed ponire prema jugu', rekao je prof. Wortel.

Iako je geologija Sredozemlja bitno drukčija od one u Pacifičkom vatrenom prstenu u kojem se nalazi i domovina cunamija Japan, neki znanstvenici ističu da bi i Mediteran trebao uvesti sustav upozoravanja na ove opasne valove. U Sredozemnom moru zabilježeno je više potres magnitude 8, a 1303. potres na Kreti pokrenuo je cunami koji je razorio Heraklion i Aleksandriju.

Znanstvenici tvrde da je ovaj problem u Europskoj uniji previše ispolitiziran.

'Nakon azijskog cunamija 2004. postojalo je određeno zanimanje za sustav, međutim, ono je brzo splasnulo', rekao je profesor Stefano Tinti sa Sveučilišta u Bologni, donedavni čelnik europske koordinacije za cunami. 'Iako iznosi nisu veliki, izuzetno je teško okupiti sve zemlje članice da surađuju.'

Kada bi se spomenuti model prema kojem je Europa počela tonuti pod Afriku mogao potvrditi, znanstvenici bi mogli bolje procijeniti opasnosti koje tom području prijete od potresa i cunamija. 'Pratit ćemo seizmičke aktivnosti da utvrdimo podvlači li se stvarno Mediteran pod Sjevernu Afriku. No za to će nam trebati cijeli jedan životni vijek', rekao je Wortel.