AZTN TRAŽI

Domenu.hr strancima dati pod istim uvjetima

20.09.2013 u 19:21

Bionic
Reading

Naša bi nacionalna domena trebala biti podjednako dostupna i domaćim i stranim poduzetnicima te stranci ne bi trebali plaćati za nju, misle u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. To će nas obogatiti, kažu

Agencija se, naime, očitovala na mogućnost da se podzakonskim aktom propiše da trgovačka društva sa sjedištem u Hrvatskoj zadrže pravo na besplatnu domenu .hr, a da istovremeno pravne osobe sa sjedištem izvan Hrvatske mogu registrirati isključivo naplatnu .hr domenu.

S aspekta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, Agencija smatra da je svim poduzetnicima potrebno omogućiti pristup tržištu pod jednakim uvjetima, a svaki propis koji se donosi u Republici Hrvatskoj, bilo da je riječ o zakonu ili podzakonskom aktu, treba biti sukladan tržišnim slobodama iz Ugovora o funkcioniranju Europske unije i načelima prava i politike tržišnog natjecanja, objavila je Agencija na svojim mrežnim stranicama.

'Drugim riječima, svim poduzetnicima, pod jednakim uvjetima, na nediskriminirajući način i bez obzira na njihovo sjedište, pravni status i ostala obilježja, treba osigurati jednake uvjete za pristup i sudjelovanje na tržištu', ističu iz Agencije.

S obzirom na važnost nacionalnog identiteta vršne internetske domene .hr, Agencija je zatražila i očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je, kako se navodi, u bitnome potvrdilo njeno mišljenje, odnosno naznačilo kako su ulaskom Hrvatske na zajedničko europsko tržište nastale nove okolnosti te da stvaranje virtualnih identiteta stranih pravnih i fizičkih osoba neće ugroziti nacionalni identitet vršne internetske domene .hr.

'Naprotiv, prisutnost virtualnih identiteta stranih pravnih i fizičkih osoba obogatit će nacionalni virtualni prostor Republike Hrvatske kao dio virtualnog prostora Europske unije', mišljenje je Ministarstva.

Agencija naglašava da se izuzeća od načela tržišnog natjecanja mogu smatrati objektivnim i opravdanim samo ako su, u svakom konkretnom slučaju, proporcionalna cilju.

Primjerice, u slučajevima dodjele besplatnih domena proporcionalnim i opravdanim ograničenjem mogle bi se smatrati jedino besplatne domene za znanstvene i obrazovne i istraživačke institucije, muzeje i škole, dobrotvorne udruge i slično.

Agencija također ističe da se njeno stručno mišljenje odnosi isključivo na pitanje dodjele besplatne domene poduzetnicima sa sjedištem u Hrvatskoj te da nije provela cjelokupnu pravnu analizu odredbi važećeg podzakonskog akta kako bi ocijenila je li sukladan s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, zaključuje se u objavi.