saša cvetojević

Domaći poduzetnik u trenu ostao bez 3800 eura: Ispričao nam je o kakvoj se internetskoj prevari radi i poslao važno upozorenje

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 12.02.2020 12:10
  • Objavljeno 12.02.2020 u 12:01
tportal

Izvor: EPA / Autor: tportal

Prevara se dogodila po ustaljenom obrascu. Provjereni partner s kojim nikad nije bilo problema u računovodstvo je poslao email poruku u kojem je zatražio uplatu na novi račun...

'Nakon dugog izmicanja i svih provjera te zaštita, i mi smo nasjeli na scum i platili nekom 'nigerijcu'. No, štetu snosim ja, ne proračun općine. Vjerujem da ću još, na taj iznos i počastiti proračun nekim porezom', zapisao je Saša Cvetojević na svojoj Facebook stranici nakon što je u tren oka ostao bez 3800 eura koje je poslao stranom partneru s kojim njegova tvrtka surađuje duže vrijeme.

Prevara se dogodila po ustaljenom obrascu. Provjereni partner s kojim nikad nije bilo problema u računovodstvo je poslao email poruku u kojem je zatražio uplatu na novi račun.

Sada to zvuči jako sumnjivo no u tom trenutku ništa nije navodilo na prevaru. Adresa s koje je stigao zahtjev bila je točna, iznos koji je bio tražen uklapao se u uobičajene transakcije, font kojim je poruka napisana, rječnik i način ophođenja klijenta koji je podnio zahtjev bili su isti kao u prethodnim korespondencijama. Štoviše, ova je poruka bila nadovezana na prethodnu komunikaciju, a i potpis podnositelja zahtjeva bio je isti.

Razlika je bila jedino u broju računa na koji treba uplatiti iznos, no ni to nije ništa čudno kad se posluje s multinacionalnom kompanijom koja u različitim zemljama posluje s različitim računima.

Saša Cvetojević uspješan je poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenom sektoru, mobilnim telekomunikacijama te u distribuciji robe široke potrošnje. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki te zdravstvenih ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu i specijaliziran za upravljanje ljudskim resursima.

Dakle, čini se kao zadnja osoba koju bi se moglo hakirati i od nje izvući novac. Trikovi s nigerijskim prinčevima, vojnicima koji su po povratku s fronta ostali bez novca i nasljednici koji će vas bogato nagraditi ako im hitno pošaljete novac za javnog bilježnike, sve se to događa nekome drugome.

Saša Cvetojević, Mate Rimac, Emil Tedeschi, Zoran Vučinić, Nenad Bakić i Berislav Horvat na dodjeli nagrade EY Poduzetnik godine

Saša Cvetojević, Mate Rimac, Emil Tedeschi, Zoran Vučinić, Nenad Bakić i Berislav Horvat na dodjeli nagrade EY Poduzetnik godine

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Pokazalo se, kao što se to često pokaže, da se loše stvari događaju drugima sve dok se ne dogode i vama. To što se dogodilo Cvetojevićevoj tvrtki nažalost nije usamljeni slučaj. Eto, Cvetojeviću se već javio niz prevarenih, a poduzetnik Ivan Guštin mu je priznao kako su i neki njegovi suradnici prevareni na slične načine. Neki su pritom ostali i bez puno većih iznosa.

'Često smo, kao i mnoge druge firme, bili na meti raznih hakera koji vam šalju zaražene fajlove, ali te je prevare lako prepoznati pa te fajlove niti ne otvaraš', kaže Cvetojević. 'Ovaj put sve je bilo drugačije jer nismo bili hakirani mi nego naš poslovni partner iz Poljske. Mi smo ispali žrtve socijalnog hakiranja, i mi smo na kraju ostali bez novca.'

Iza ove prevare očito stoje pravi profesionalci koji jako dobro znaju što rade.

'Kolega koji je dobio nalog za isplatu iskusan je djelatnik s više od 20 godina iskustva i dosad je stoput skužio šemu', kaže Cvetojević. Otišao je u računovodstvo, uplatio i poslao o plaćanju. Nije trebalo dugo da shvate kako su postali žrtve prevare no novcu se već izgubio trag; vjerojatno je pretvoren u bitcoine.

Sigurnost prije svega

Ovo je 12 načina kojima ćete zaštititi vaš pametni telefon od hakiranja

Pogledaj galeriju
12

'To nam je dobra škola. Odsad više ništa ne plaćamo dok dodatno ne provjerimo sve podatke, ma koliko nam to usporilo poslovanje', kaže Cvetojević.

'Bojali smo se hakerskog napada da bi se pokazalo kako je druga strana bila u problemu, a mi smo na kraju ispaštali', objašnjava Cvetojević koji je o svemu obavijestio policiju, a kontaktirani su i odvjetnici. Povratu novca može se samo nadati.

'Ljudi, dobro pazite u međunarodnom poslovanju. Ne vjerujte nikome i sve provjerite kroz barem dva kanala. Ako ste dobili mail poruku, nazovite partnere telefonom. Bolje više puta provjeriti i malo zakasniti s plaćanjem nego postati žrtva i ostati bez novca', poručuje Cvetojević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!