BRAVO ZA UNIGLUKO

Domaći glukometar dobio investiciju od 90 tisuća eura

19.06.2015 u 15:51

Bionic
Reading

UniGluko, integrirano rješenje osmišljeno u Hrvatskoj, trebalo bi pomoći dijabetičarima i liječnicima, ali i smanjiti troškove zdravstvenog sustava. To je prvi hrvatski startup u koji je novac uložio hub:raum, akcelerator/inkubator Deutsche Telekoma

Zemlje Europske unije potrošile su tijekom 2013. godine 188 milijardi eura na prevenciju i liječenje dijabetesa i komplikacija vezanih uz njih. Taj bi se iznos mogao udvostručiti do 2030.

U Hrvatskoj više od 400 tisuća ljudi boluje od te bolesti, što zdravstveni sustav košta više od tri milijarde kuna. Korištenjem moderne tehnologije, hardvera i platformi kvaliteta života pacijenata mogla bi biti podignuta, dijagnostika poboljšana, a trošak značajno smanjen.

Stručnjaci procjenjuju da se 80 posto slučajeva komplikacija povezanih s dijabetesom, kao što su sljepoća i amputacija, može spriječiti ako se pacijenti pridržavaju zdrave prehrane, redovito vježbaju i svaki dan provjeravaju razinu šećera u krvi.

Integritet mjerenih podataka je česti problem za zdravstvene djelatnike, između ostalog, zbog velikog broja različitih glukometara na tržištu, koji svaki ima svoj softver i priključak, a bilješke pacijenata često netočne.

UniGlukovo integrirano rješenje za dijabetes uključuje hardver i softver za ordinacije, mobilnu aplikaciju i uređaj za pacijenta, kao i backend u oblaku. Rješenje se povezuje sa skoro svim vrstama glukometara čime je pacijentima i liječnicima lakše pratiti razine šećera u krvi. Budući da se podaci pohranjuju u oblaku i može im se pristupiti s bilo kojeg mjesta, liječnik je u mogućnosti lako pročitati mjerenja i optimizirati terapiju za pacijenta.


Sustav, koji je u pilot fazi, već je nekoliko mjeseci u upotrebi u nekoliko bolnica u suradnji s HZZO-om, a predstavljen je i delegaciji svjetske zdravstvene organizacije te nizu udruga pacijenata i stručnih skupova.

Luka Celić, direktor uniGluka, kaže kako uniGluko predstavlja trenutačno jedno od tehnološki najboljih rješenja u svijetu kada govorimo o digitalnom prijenosu podataka razine šećera u krvi, jer rješava problem povezivanja i analiziranja podataka iz velikog broja različitih glukometra.

Putem inovativnog uređaja za osobe s dijabetesom i uređajem za liječnike, podaci se prenose iz glukometra u centralni poslužitelj u oblaku u svega nekoliko desetaka sekundi. Tako prebačeni podaci vidljivi su i liječniku i osobi s dijabetesom na računalu ili na pametnom telefonu. Nudi prednosti samim osobama s dijabetesom u pridržavanju terapije, liječnicima u lakšem i bržem analiziranju podataka osoba s dijabetesom, a zdravstvenim sustavima u kvalitetnijem vođenju ove bolesti.

Inovativnost i prednosti uniGlukoa uočili su i drugi sudionici zdravstvenog sustava: Savez udruga osoba sa šećernom bolesti, pacijenti, Ministarstvo zdravlja, HZZO, liječnici i predstavnici proizvođača glukometra.


Osim, Celića, osnivači uniGlukoa su Ratko Mađarević i SD Informatika na čelu sa Sinišom Drobnjakom. U projekt je uložio i Saša Cvetojević, jedan od suosnivača Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

Početkom lipnja njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom, s preko 198 milijuna korisnika u više od 50 zemalja širom svijeta, putem svog poslovnog inkubatora Hub:raum investirao je u uniGluko 90 tisuća eura te ga priprema za tržište. DT je procijenio vrijednost kompanije na više od milijun eura.

'UniGluko je jedinstvena kombinacija znanstvenog i poduzetničkog duha koji će Hrvatsku staviti na kartu Europe kao zemlje s jednim od najnaprednijih digitalnih sustava u e-zdravstvu. Projekt je nastao kao plod istraživačkog rada i pravom kombinacijom potpora i poduzetničkog pristupa se transformirao u nešto zaista jedinstveno. S HT-om je uniGluko dobio novu dimenziju i mogućnost skaliranja proizvoda na ostatak Europe', istaknuo Luka Sučić iz hub:rauma.

'UniGluko je razvila tvrtka SD Informatika i istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a HT prepoznao je potencijal u ranoj fazi i sudjelovao u oblikovanju konačne usluge i podizanju na produkcijsku razinu uz smještaj u Podatkovnom centru HT-a i najviše razne skalabilnosti i sigurnosti', istaknuo je Marijo Volarević, direktor Odjela za e-kompaniju HT-a.