gomilaju se optužbe

Cure detalji o ponašanju Billa Gatesa: 'Ako ti je neugodno, pravi se da se ništa nije dogodilo'

21.10.2021 u 07:05

Bionic
Reading

Bill Gates je, premda voli održavati javni imidž pozitivne i promišljene osobe, većinu karijere proveo u širokom dijapazonu devijantnog ponašanja na poslu - od udvaranja kolegicama do doslovnog maltretiranja kolega slanjem uvredljivih emailova u gluho doba noći

Bill Gates, jedan od najistaknutijih tehno mogula današnjice, poznat je po mnogočemu. Pored stvaranja javnog imidža dobrog duha tehno industrije, bivši šef Microsofta bavi se svime od investicija do vođenja bloga za knjigoljupce. Nakon kraha 27-godišnjeg braka s Melindom French Gates, njegov imidž postupno je počeo tonuti, a nedavno je zadobio još jedan udarac u vidu otkrivenih poruka ženskom osoblju Microsofta, koje se, u najbolju ruku, danas može nazvati seksualnim uznemiravanjem.

Ovo, doduše, nije ništa novo. Gates u brojnim tehnološkim krugovima ima reputaciju kao čovjek vrlo upitne poslovne etike. Podsjetimo, 2018. Melinda Gates nije bila zadovoljna suprugovom reakcijom na optužbe vezane uz zlostavljanje njegovog financijskog menadžera. Nakon što je odlučio u tajnosti riješiti ovaj problem Melinda Gates inzistirala je na vanjskoj istrazi. Menadžer Michael Larson zadržao je svoj posao.

No kako stvari stoje, odnos prema kolegama bio je samo od jedan od problematičnih aspekata Gatesove radne etike. Tako je u nekoliko navrata zavodio žene koje su radile s njim - bilo to u Microsoftu ili Bill and Melinda Gates Foundationu, kažu ljudi direktno povezani sa spomenutim radnim sredinama, naglašava New York Times.

Godine 2019. upravni odbor Microsofta otvorio je istragu jednog od tih slučajeva nakon što je, citiramo, 'Gates 2000. pokušao započeti intimni odnos sa zaposlenicom'. Iduće godine on je odstupio iz odbora jer je cijela priča završila u medijima poput Wall Street Journala.

'Bila je riječ o aferi prije 20 godina koja je mirno završila. Gatesov odlazak iz odbora nevezan je uz ovaj događaj', rekla je Bridgitt Arnolt, Gatesova glasnogovornica.

Problemi tehno milijunaša, doduše, nisu tu stali. Gates se družio i s Jeffreyjem Epsteinom, kojeg je upoznao 2011., tri godine nakon što je bio optužen za seksualni trafficking te priznao povezanost s prostitucijom maloljetnika. Melinda Gates izrazila je neugodu zbog društva s kojim je Gates, unatoč tome, provodio puno vremena.

Isti pristup, drugi rezultati

Povezivanje Gatesovih afera na poslu s potencijalnim stresom u braku teško je opravdati, s obzirom na to da je njegov način ophođenja sa ženama na radnom mjestu zapravo bio način na koji je upoznao Melindu - bio joj je šef. Vodio je Microsoft, u kojem se ona zaposlila 1987. kao produkt menadžerica godinu dana nakon što je diplomirala.

Dugo nakon što su se vjenčali 1994. Gates je nastavio po starom, pokušavajući zavesti druge žene u uredu. Godine 2006. je, primjerice, posjetio prezentaciju koju je vodila zaposlenica Microsofta. U to vrijeme bio je u upravnom odboru, a s prezentacije je odmah otišao i djelatnici emailom poslao poziv na ručak, kažu zaposlenici kojima se obratila nakon toga.

'Ako se osjećaš neugodno, pravi se kao da se nikad nije dogodilo', napisao joj je.

Dvije godine kasnije Gates je bio na putu do New Yorka u aranžmanu Gates Foundationa. Putovao je sa ženom koja je radila za firmu i kojoj je, njezinim riječima, tijekom koktel partija prigušenim glasom rekao: 'Htio bih te vidjeti. Hoćeš li sa mnom na večeru?' Ta žena, koja je htjela zadržati anonimnost, navodno se nasmijala kao reakciju na Gatesovo udvaranje, no kasnije je rekla da se osjećala vrlo neugodno.

  • +39
Melinda i Bill Gates na vjenčanju kćeri Jennifer Izvor: Profimedia / Autor: GLH / NGRE / BACKGRID / Backgrid USA

Šest trenutnih i bivših zaposlenica Microsofta tvrdi da su ti, kao i nedavni incidenti, stvorili vrlo neugodnu radnu sredinu. Bill Gates poznat je po nespretnom udvaranju ženama u i izvan ureda, a njegovo ponašanje pokrenulo je razgovore o njegovu osobnom životu.

Dio zaposlenica Microsofta tvrdio je da, premda ne odobravaju ponašanje šefa, nikad na to nisu gledale kao na zlostavljanje. Kažu da nije vršio pritisak na žene da prihvate njegove 'ulete' pod prijetnjom karijere te je izgledao kao osoba koja im je dozvoljavala da odbiju njegovo udvaranje.

Gruba ljubav?

Gates je poznat po 'devijantnom' ponašanju od ranih dana karijere. Tijekom prijašnje ere na čelu Microsofta, bio je znan po vrlo agresivnom pristupu kolegama, šaljući im uvredljive emailove u kasnim noćnim satima. Pisao im je da 'je njihov kod najgori koji je ikad vidio' u porukama koje je nazivao 'vatrenim mailom'. Premda zagovaratelji ovakvog pristupa Gatesovu metodu nazivaju 'grubom ljubavlju', odnosno pripremanjem kadra za 'abrazivniji' pristup poslu, uvjereni smo da su mu njegovi tadašnji zaposlenici za sve navedeno bili vrlo zahvalni.