Breakthrough Energy

Bill Gates ima nov i zanimljiv projekt koji je izazvao velik interes bogatih investitora, doznajte o čemu je riječ

25.09.2021 u 19:31

Bionic
Reading

Neprofitna tvrtka Breakthrough Energy, koju je 2016. osnovao Bill Gates, priopćila je u ponedjeljak da je prikupila investicije Microsofta, BlackRocka, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Groupa, Bank of Americe i ArcelorMittala

Ukupan iznos ulaganja nije službeno objavljen, no stručnjaci tvrde kako se očekuje da će iznositi više od milijardu eura.

Tvrtka sa sjedištem u Washingtonu rekla je da će novac biti potrošen na projekt Breakthrough Energy Catalyst, čiji su cilj financiranje, proizvodnja i kupnja novih rješenja koja će pomoći gospodarstvu bez ugljika, prenosi CNBC.

'Industrijska revolucija neophodna je ako želimo da svijet izbjegne klimatsku katastrofu', rekao je Gates.

Polovica tehnologije potrebne za postizanje nulte emisije još ne postoji ili je preskupa, dodao je. Projektom Catalyst želimo to promijeniti i tako pružiti učinkovit način za ulaganje u budućnost čiste tehnologije, dodaje Gates.

Uz sudjelovanje privatnih i javnih partnera, Catalyst će globalno istraživati područje energetskih inovacija; tehnologije, najsuvremenija poduzeća, financijske partnere i ključne politike. Istodobno će financirati projekte s najvećim pozitivnim utjecajem na naš planet, rekao je Gates.

Program će se u početku usredotočiti na izravno hvatanje zraka, zeleni vodik, dugoročno skladištenje energije i održivo zrakoplovno gorivo, dodao je.

  • +4
Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: ludovic MARIN / AFP / Profimedia

BlackRock je kroz svoju dobrotvornu zakladu obećao donaciju od 100 milijuna dolara tijekom pet godina. Microsoft, American Airlines i ArcelorMittal također su se obvezali na isti iznos. Druge tvrtke odbile su otkriti iznos ulaganja, prenosi CNBC.

'Prijelaz u svijet s nultom stopom emisija odgovornost je svih građana, poduzeća i vlada', kaže Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka.

Dodao je da je za globalnu energetsku tranziciju potrebno 42.000 milijardi eura.

Istodobno je rekao da njihovo partnerstvo s Catalystom predstavlja petogodišnju filantropsku predanost ulaganju u najnoviju znanost koja će pomoći u donošenju ključnih rješenja za čistu energiju.

Stručnjaci upozoravaju da se, unatoč lijepim riječima svjetskih lidera i izvršnih direktora, tzv. energetska tranzicija zapravo još ne događa. Zapravo, globalna upotreba fosilnih goriva rapidno raste, što će još povećati rizik od klimatske katastrofe.

'Apsolutno je točno to da je tranzicija prespora iz klimatske perspektive, ali važno je shvatiti da je to prije svega stvar političke volje i ekonomskih odluka', rekao je za CNBC Carroll Muffett, izvršni direktor neprofitnog Centra za međunarodno pravo zaštite okoliša.

Izvršni direktor ArcelorMittala, najveće sjevernoameričke čeličane, Aditya Mittal rekao je da su inicijative poput Breakthrough Energy Catalysta ključne za tvrtku i širu čeličnu industriju.

Gates nije jedini milijarder koji pokušava pridonijeti rješavanju klimatskih problema. Osnivač Amazona Jeff Bezos osnovao je Bezos Earth Fund, vrijedan 10 milijardi dolara, dok je izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao uložiti 100 milijuna dolara u nove tehnologije hvatanja ugljika.

  • +14
Zagađenje zraka Izvor: Profimedia / Autor: NN