Proizvodnja u karlovcu

Drvene tipkovnice Crolander putuju u svijet, najviše se traži kruška

09.05.2017 u 09:49

Bionic
Reading

U Karlovcu, na CNC stroju domaće izrade, u kućnoj radinosti nastaju drvene tipkovnice Crolander za koje kupci u inozemstvu plaćaju 300 eura

'Prije šest godina vidio sam na internetu drvenu tipkovnicu i poželio sam je sebi napraviti. Ali nisam mogao jer nisam imao stroj kojim bih mogao napraviti ono što sam htio. Pa sam prije tri godine konstruirao CNC stroj kako bih mogao izraditi tipkovnicu kakvu sam želio.

Tipkovnice su dekorativne jer odlično izgledaju na drvenim stolovima, a i na onima od drugih materijala. Ujedno su funkcionalne jer sigurno bi malo tko kupio takvo nešto a da mu stoji negdje za ukras. 

Prvi primjerak je napravljen prije dvije godine. S vremenom je mijenjao izgled sve dok nije poprimio današnji', rekao je tportalu Karlovčanin Milan Majstorović, pokretač projekta Crolander

U ponudi ima tipkovnice od drva trešnje, hrasta, kruške, jasena i oraha. 'Najviše se traži kruška (zato što je skoro bijela) i trešnja (koja je malo crvenkasta). Drvo nabavljam lokalno jer ga ima dovoljno. Osobno sam ih dizajnirao i izradio na vlastitom CNC stroju', pojašnjava Majstorović.

Jedna od njih, izrađena od 30 godina starog hrasta, u ponudi je u trgovini Etsy za 289 eura, plus poštarina.

Slova koja ne mogu nestati

Tipkovnice su mehaničke, a osnovna ploča ima ugrađene prekidače Cherry Mx Red. 'Koristim crvene prekidače koji su napravljeni za ljubitelje igara na računalima. Slova su CNC gravirana tako da ne mogu nestati tokom korištenja.

Tipke, kao i kućište, premazane su ekološkim uljem koje se koristi za izradu dječjih igračaka te kuhinjskih predmeta, a koje štiti drvo od vlage (impregnira ga) i otisaka prstiju. Svaka tipka je ručno brušena i polirana do svilenkastog osjeta dodira', kaže Majstorović. S računalom ih se povezuje putem USB konektora.

  • +12
Drvene tipkovnice i postolja za tablet računala Izvor: Crolander / Autor: Crolander

Tipkovnice su izdržljive i robusne, otporne i na čišćenje alkoholom. 'Osobno svakodnevno koristim drvene tipke već tri godine i nisam imao problema s čišćenjem. Vjerojatno nisu baš za ljubitelje nečistih prstiju', tvrdi Majstorović.

Isključivo po narudžbi 

Tipkovnice radi isključivo po narudžbi. 'Osim na hrvatskom, radio sam tipkovnice za američki i britanski engleski te za njemački i talijanski. 

Za proizvodnju jedne potrebno je nekoliko dana rada jer puno vremena ode na izradu tipki, kao i nekoliko brušenja i premazivanja uljem.' Najviše ih prodaje u inozemstvu jer, kako kaže, Hrvatska je premalo tržište.

Drvene stalke za tablet računala izrađuje samo za Appleove uređaje i Samsungovu seriju Galaxy S.

Stalci su sklopivi i stanu u putnu torbu. Izrađeni su od hrastovine i premazani uljem ili voskom tako da zadrže prirodan izgled drva. Narudžbe za njih stižu iz Europske unije.