PRVA POMOĆ

Briga o elektroničkim uređajima zimi

02.12.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Dobro je znana činjenica da se elektronika i voda, kao i niske temperature, ne vole baš previše. Evo nekoliko savjeta kako se brinuti o elektroničkim uređajima po ovom hladnom i mokrom vremenu

Kiša, snijeg i hladnoća neprijatelji su elektroničkih uređaja kakve danas nosimo sa sobom. Tu prvenstveno mislimo na mobilne telefone, ali i na fotoaparate, MP3 playere i prijenosna računala. Prvenstveno valja izbjegavati direktno izlagati sve elektroničke uređaje kiši i snijegu. U slučaju da malo vode i dođe na uređaj, valja je što prije ukloniti da ne bi slučajno prodrla u unutrašnjost i naškodila elektroničkim sklopovima.

Baterije značajno gube na svom kapacitetu kada bivaju izložene ekstremno niskim temperaturama. Taj je efekt izraženiji na punjivim NiMH baterijama (koriste se u nekim digitalnim fotoaparatima i bljeskalicama) nego na modernim LiIon baterijama kakve posjeduju svi mobilni telefoni. Da se što više umanji taj efekt, uređaje poput mobilnog telefona valja nositi u džepu hlača ili majice koji je bliže tijelu. U džepu jakne gdje ga ne grije tijelo korisnika mobitel će se daleko više ohladiti.

Baterije fotoaparata bilo bi pametno izvaditi i staviti u džep ili negdje gdje ćete ih grijati tjelesnom toplinom te ih umetnuti u aparat prije korištenja. Prijenosna računala imaju prevelike baterije da bi ih grijali, ali zato morate pripaziti da ne upalite računalo odmah nakon što ste ušli u topli zatvoreni prostor. Zbog temperaturne razlike u računalu će se kondenzirati vlaga koja ga može oštetiti u slučaju uključivanja stoga treba pričekati barem 45 minuta do sat vremena prije njegova uključivanja. Nemojte izlaziti na hladnoću s ispražnjenom baterijom prijenosnika, jer bi je hladnoća mogla isprazniti do te mjere da je punjač neće moći oživjeti.

Fotoaparati mogu imati problema zbog kondenzacije vlage na objektivima. Kondenzacija se javlja kod naglih promjena temperature, pričekajte malo i nestat će. Nemojte je sami brisati, jer biste mogli oštetiti objektiv. Kondenzacija će se pojaviti kada fotoaparat naglo unesete iz hladnog u topli prostor, čekanje će izliječiti i taj problem, ali nikako ga nemojte odmah vraćati van na hladno, jer bi se taj kondenzat mogao smrznuti i oštetiti objektiv. Digitalni fotoaparati otporni na vodu nešto su bolji izbor za korištenje u zimskim uvjetima, ali i oni su podložni kondenzaciji i u tom slučaju se treba ponašati na opisani način.

Prije korištenja neke elektroničke opreme u hladnim uvjetima svakako provjerite u uputama proizvođača na kojim temperaturama će taj uređaj uopće funkcionirati i, ako je moguće, izbjegavajte korištenje izvan propisanog raspona.