NAGODBA

Braća Winklevoss morat će vratiti milijarde zbog zajmova u kripovalutama. No tu nije kraj problemima

01.03.2024 u 09:40

Bionic
Reading

Gemini Trust će također platiti kaznu od 37 milijuna dolara, a braću poznatu po parničenju s Markom Zuckerbergom zbog Facebooka čeka barem još jedna tužba

Gemini Trust, mjenjačnica kriptovaluta koju su osnovali Cameron i Tyler Winklevoss, vratit će najmanje 1,1 milijardu američkih dolara korisnicima svog sada zatvorenog programa zajmova.

Gemini će također platiti kaznu od 37 milijuna dolara regulatornoj agenciji New York Department od Financial Services (NYDFS). Ta je agencija zadržala pravo pokretanja daljnjih postupaka protiv Geminija ako tvrtka ne ispuni svoju obvezu.

Osim po kriptomjenjačnici, braća Winklevoss poznata su po tome što su godine proveli u parnici protiv Marka Zuckerberga, kojeg su optužili kako im je ukrao ideju za Facebook.

Spor je na kraju riješen nagodbom vrijednom 65 milijuna dolara.

Povrat sve imovine

U sklopu dogovora s njuorškim regulatorima korisnici njezinog programa zajmova Gemini Earn dobit će svu svoju digitalnu imovinu natrag, plus svako povećanje vrijednosti.

Gemini Earn reklamirao se kao niskorizična investicija u kojoj klijenti mogu posuditi kripto imovinu drugoj tvrtki, Genesis Global Capital (GGC), uz zaradu na kamatama od visokih osam posto.

Ukupno će tako vratiti više od 1,8 milijardi dolara prema današnjim cijenama, što je 700 milijuna dolara više nego u studenom 2022. godine, kad je GGC obustavio podizanje novca s računa, navedeno je na službenom blogu.

Tada se zbog kolapsa FTX-a raspalo kripto tržište vrijedno bilijune dolara. Njegov suosnivač, Sam Bankman-Fried, osuđen je u studenom prošle godine po sedam točaka optužnice za prijevaru i zavjeru zbog svoje uloge u propasti tvrtke.

Odvjetnici Bankman-Frieda ovog su tjedna podnijeli dopis saveznom sudu na Manhattanu u kojem preporučuju zatvorsku kaznu između pet i šest i pol godina.

Prema federalnim smjernicama, mogao bi dobiti najviše 110 godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za 28. ožujka. Nagodba ne znači kako su pravni problemi Geminija gotovi.

Čeka ih zasebna tužba koju je u listopadu podnio glavni državni odvjetnik New Yorka, optužujući tri tvrtke - Gemini, GCC i Digital Currency Group, matičnu tvrtku GCC-a - za laganje ulagačima i prikrivanje više od milijardu dolara gubitaka, piše CNN Business.