KRIPTO TOKEN

Vrijednost Altmanova Worldcoina otišla u nebo nakon predstavljanja Sore

21.02.2024 u 10:56

Bionic
Reading

Cijena Worldcoina, kripto tokena za projekt skeniranja očnih jabučica Sama Altmana, značajno je porasla nakon predstavljanja Sore, posljednjeg AI alata Altmanove tvrtke OpenAI

U trenutku objave članka na Forbesu, cijena tokena Worldcoin iznosila je 7,46 dolara, što je porast od preko 42 posto u posljednja 24 sata. Ovaj porast dijelom se može objasniti širim rastom tijekom kojeg se ovog tjedna vrijednost tokena gotovo utrostručila uslijed velikih iskoraka i za projekt Worldcoina i za OpenAI.

U četvrtak, kada je vrijednost Worldcoina iznosila oko tri dolara, OpenAI je predstavio novi AI text-to-video alat imena Sora, koji je pridonio ubrzavanju rasta na širem kripto tržištu. Potom je u subotu, kada je cijena tokena iznosila oko 4,75 dolara, iz projekta objavljeno kako je pothvat kripto novčanika, World App, prošlog tjedna premašio milijun dnevnih korisnika.

Iz Worldcoina kažu kako je ovaj iskorak dokaz 'nevjerojatne' potpore zajednice za projekt, kao i znak da projekt postaje sve popularniji nakon suočavanja s čitavim nizom prepreka, prenosi Forbes Hrvatska.

Ukupna tržišna kapitalizacija projekta ubrzano se približava milijardi dolara – u posljednja 24 sata porasla je za 41 posto na oko 975 milijuna dolara – a sada je to 88. najvrjednija kriptovaluta po kriteriju tržišne kapitalizacije, pokazuju podaci Forbesa.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Što je Worldcoin?

Worldcoin je ambiciozan projekt kriptovaluta i digitalne identifikacije kojeg predvodi suosnivač i šef OpenAI-ja Sam Altman. Pokrenut je prošlog srpnja, nakon nekoliko godina razvoja, s obećanjem da će riješiti jedan od gorućih problema nastalih širenjem umjetne inteligencije na internetu: potvrđivanje identiteta.

Worldcoin predlaže kreiranje jedinstvenog digitalnog identiteta pri verifikaciji u stvarnom svijetu uz pomoć skeniranja oka. Skeniranjem šarenice oka Worldcoin bi osobi dodijelio samo jedan digitalni identitet koji bi se čuvao na blockchainu. Kripto tokeni dio su šire ambicije kojom se identifikacijski podaci korisnika žele koristiti u sklopu sve većeg interesa za decentralizirane financije i skeniranja, a skeneri su dobili tokene za registraciju.

Bilo je problema pri razvoju, uključujući pitanja o privatnosti podataka u Keniji i regulatorne prepreke i pad interesa u zemljama poput Indije, Francuske i Brazila. Uređaji za skeniranje navodno su imali problema pri skeniranju očiju ljudi iz Azije, prenosi Forbes Hrvatska.

Worldcoin pokušava riješiti problem koji drugi Altmanov pothvat, OpenAI, potencijalno dijelom izaziva. Sofisticiranost alata generativne umjetne inteligencije izaziva pitanja o autentičnosti sadržaja koji se proizvodi i širi na internetu.

Sora je samo jedan od mnogih naprednih proizvoda koji mogu tekstualne upite pretvarati u sve realističnije videozapise, a stručnjaci se boje kako bi alat mogao kreirati iznimno uvjerljive deepfake snimke i lažan sadržaj koji se s lakoćom može širiti internetom. Iz OpenAI-ja kažu kako Soru testiraju kako bi alat bio siguran, dodajući da ga neće pustiti u javnost dok se ne riješe potencijalni problemi oko zlouporabe.