ŠIRENJE POSLOVANJA

Robinhood pokreće trgovanje kriptovalutama u Europi: Evo što trebate znati

08.12.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Neće biti naknade za trgovanje, a korisnici će također dobiti postotak od svog mjesečnog volumena trgovanja kao povrat u bitcoinu

Brokerska online platforma Robinhood ponudila je nove usluge trgovanja kriptovalutama svim kvalificiranim kupcima u Europskoj uniji. U ponudi je 26 kriptovaluta, uključujući bitcoin, ethereum i XRP, te 11 njih koje trenutno nisu dostupne njihovim američkim kupcima, piše Fortune.

Tijekom 2024. godine trebala bi biti proširena drugim tokenima i uvođenjem dodatnih značajki, kao što su prijenosi kriptovaluta i ulaganje. Sve je to dio plana širenja poslovanja izvan Sjedinjenih Država.

Robinhood je predstavio svoju platformu za trgovanje kriptom 2018., počevši s bitcoinom i ethereumom. Od tada su nastojali proširiti svoju ponudu, čineći kriptovalute ključnim dijelom poslovnog modela.

Robinhoodovo europsko izdanje trebao bi korisnicima na Starom kontinentu omogućiti kupnju, prodaju i pohranu niza tokena. Uz već spomenute, bit će podržano poslovanje s tokenima cardano, solana i polkadot, a njih je u lipnju zbog regulatorskih pritisaka uklonio s kotacije na svojoj američkoj platformi.

Robinhood Crypto dostupna je kao aplikacija samo fizičkim osobama u Europi starima 18 i više godina za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS. Neće imati naknade za trgovanje, a korisnici će također dobiti postotak od svog mjesečnog volumena trgovanja kao povrat u bitcoinu.

Aplikacija će prikazati raspon, uključujući rabat dobiven od naloga za prodaju i trgovinu, a također će ponuditi sveobuhvatne cijene kako bi se uklonile brige kupaca u vezi sa skrivenim naknadama.

U lipnju ove godine Robinhood je dobrovoljno ograničio trgovinu i držanje određenih tokena za svoju američku klijentelu, što se poklopilo s razdobljem u kojem su vlasti počele pritiskati velike platforme za trgovanje poput Binancea i Coinbasea.

Za razliku od regulatornog nadzora s kojim se suočavaju kriptotvrtke u SAD-u, Europska unija je zauzela proaktivan pristup predlažući regulativu o tržištima kriptoimovine (MiCA) kako bi se osigurala sljedivost kriptovaluta u svrhu sprječavanja pranja novca i zaštite trgovaca od fluktuacija na tržištu, piše Crypto Potato.

Širenje Robinhooda na europsko tržište predstavlja značajnu najavu za ovu javnu tvrtku, posebno nakon pokretanja njihova Web3 novčanika u siječnju. Unatoč manjim prihodima od kriptovaluta od sredine 2021., Robinhood ostaje posvećen toj industriji, a situacija se može i promijeniti s obzirom na informaciju da je količina trgovanja kriptom porasla za 75 posto u studenom u odnosu na prethodni mjesec.

U drugom tromjesečju 2021. prihod od kupnje i prodaje kriptovaluta činio je oko 41 posto ukupnog prihoda, posebno zbog naglog rasta cijene dogecoina. Trgovanje dogecoinom činilo je gotovo 26 posto ukupnog prihoda Robinhooda samo u tom tromjesečju, prema izvješću.

Nakon toga je poslovanje Robinhooda s kriptovalutama bilo pod nadzorom regulatora, a prihodi od trgovanja su opali. U kolovozu 2022. glavni financijski regulator New Yorka kaznio je Robinhoodovu jedinicu za kripto s 30 milijuna dolara, a u prosincu lani Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) izdala je istražni sudski poziv tvrtki zbog tog vida poslovanja.

U lipnju je SEC tužio Binance i Coinbase, navodeći SOL, MATIC i ADA (solana, polygon i cardano) kao neregistrirane vrijednosne papire u svojim tužbama, a Robinhood ih je nedugo nakon toga uklonio sa svoje burze u SAD-u.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.