KRIZNA VREMENA

Bivši mentor Marku Zuckerbergu: 'Mreža ti je postala toksična'

16.01.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Roger McNamee, čovjek koji je u Facebook investirao još u ranim danima kompanije proveo je cijeli tjedan napadajući šefa društvene mreže Marka Zuckerberga zbog uloge njegove kompanije u širenju lažnih vijesti tijekom predsjedničkih izbora

Roger McNamee, rani investitor Facebooka i nekadašnji mentor Marka Zuckerberga prošli je tjedan proveo oštro osuđujući poznatu mrežu zbog nanošenja štete korisnicima i širenja lažnih vijesti.

McNamee je tijekom prošloga tjedna napisao brojne članke objavljene u The Washington MonthlyjuThe Washington Postu, kao i The Guardianu. U svakom od njih optužuje Facebook zbog namjernog ignoriranja 'loših utjecaja' koji manipuliraju platformom.

Oštre optužbe

McNamee ide toliko daleko da smatra kako bi Zuckerberg trebao odgovarati pred američkim kongresom gdje bi opravdao Facebookovo 'odbijanje preuzimanja odgovornosti' zbog nanošenja štete korisnicima. On naglašava kako je na Facebooku označio dezinformacije vezane uz predsjedničke izbore još u ranoj 2017. te kako tvrtka niti stranica njegovu zabrinutost nisu shvatili ozbiljno.

'Platformu je zlorabio velik broj negativno usmjerenih skupina poput ekstremista, no vrh Facebooka kategorički je za to odbijao odgovornost' piše McNamee. 'Korisnici Facebooka možda se neće uvijek s time složiti, no brend kao takav vrlo bi lako mogao postati toksičan.'

  • +4
Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

McNamee smatra da 'isti alati koji korisnicima Facebook čine toliko 'zaraznim' te toliko učinkovitim za oglašivače opasni su u rukama zlonamjernika. Štoviše, uvjeren je da će scenariji manipulacije izborima kao i širenje dezinformacija postati puno učestalija pojava. 'Upravo zahvaljujući automatizaciji, Facebook ne može spriječiti štetu. Ona će se ponoviti sve dok društvena stranica ne povuče agresivni potez. Problem je nemoguće popraviti unajmljivanjem ljudi koji će pregledavati objave. Kompanija mora promijeniti prioritete algoritama, kao i čitav poslovni model.'

Vanjski utjecaji

Facebook mnogi optužuju zbog omogućavanja navodnog ruskog utjecaja na američke izbore. Dokazi pokazuju prema velikom broj profila vezanih uz Rusiju koji su društveni rascjep među rasama iskoristili za manipulaciju izborima.

Zuckerberg je u videu objavljenom 21. rujna izjavio 'Duboko vjerujem u demokratski proces i zaštitu njegovog integriteta. Ne želim da itko koristi naše alate kako bi potkopao demokraciju'. Facebook je također nedavno objavio da će promijeniti algoritme kako bi prioritizirao objave prijatelja te smanjio poslovne i medijske sadržaje. 'Naša je odgovornost stvoriti uslugu koja nije samo zabavna, već koja doprinosi dobrobiti korisnika' Zaključio je Zuckerberg.