RIJEČI VIZIONARA

Bill Gates o 'munjevitim' promjenama u gospodarstvu, oglasio se i o kriptovalutama

15.06.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Milijarder je govorio o promjenama bez presedana u raznim industrijama, a dotakao se i borbe protiv klimatskih promjena, kao i svog viđenja kriptovaluta

Bill Gates je tijekom ovogodišnjeg samita TechCrunch Sessions: Climate 2022 na pozornici razgovarao o dalekosežnim temama poput napretka u borbi protiv klimatskih promjena. Podsjećamo, 2021. je izdao knjigu 'Kako izbjeći klimatsku katastrofu'. Bivši šef Microsofta kaže da poduzimanje koraka u suzbijanju klimatskog armagedona mora biti puno sveobuhvatnije nego ono vezano uz covid.

O klimatskim promjenama

Gates ostaje optimističan oko mogućnosti da nešto uspješno poduzmemo, pokazavši prema državama izvan SAD-a koje stoje kao primjeri minimalizacije udara covida unatoč manjoj količini resursa. Također je spomenuo velik napredak postignut od kraja prošlog zelenog tehnološkog buma 2015. i 'IQ pomaka', tijekom kojeg je velik broj talenta i vještina bio usmjeren razvoju pravih rješenja u laboratoriju, umjesto maksimiziranja profita u bankovnom sektoru, piše TechCrunch.

  • +13
Bill i Phoebe Gates Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

O gospodarstvu

Gates također kaže da se gospodarski uvjeti trenutno 'mijenjaju najbrže u cijelom mom životu', što unosi veliku količinu nesigurnosti u to kako iskoristiti kapital za promjene 'bez presedana' u ključnim industrijama, u kojima stvari ne ovise samo o ranoj investiciji, već i o poticaju za munjevit razvoj.

Kriptovalute

Gates se ne smatra 'maksimistom' ni 'minimalistom' kad govori o kriptovalutama, no uvjeren je da sustav koji ovisi o razmjeni virtualnih tokena u nadi da će netko za njih platiti više od vas nije nešto čime se voli baviti.

Najveće inovacije u borbi protiv klimatskih promjena

Gates smatra da se najveći napredak može postići koncentriranjem na isplative mjere koje donose najveće pozitivne promjene u područjima poput Afrike, zaključuje TechCrunch.