pet naslova

Bill Gates preporučio ljetnu lektiru: 'Znam da je malo teže štivo, ali ga svejedno pročitajte'

08.06.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Milijunaš i filantrop objavio je književne prijedloge za ovogodišnje ljetovanje uz, kako bi on to rekao, naslove koji 'zvuče kao malo teško štivo za plažu'

Bill Gates već pretpostavlja što će čitatelji reći o njegovim najnovijim prijedlozima za čitanje, no i dalje vjeruje da će vam se na koncu svidjeti. Američki je milijunaš u najnovijem blogu objavio 'pet jako dobrih knjiga za ljeto'.

Na repertoaru su razne teme, od jednakosti spolova do političke polarizacije oko klimatskih promjena. Gates priznaje, doduše, da njihov sadržaj ne zvuči kao 'štivo za plažu'. Dok je dio knjiga dug, Gates uvjerava čitatelje da je svaki autor 'uzeo vrlo zahtjevnu temu i učinio je privlačnom bez nepotrebnog smanjivanja složenosti'.

Ovo su knjige koje za ljeto preporučuje Gates.

Naomi Alderman: Moć

Ovu znanstvenofantastičnu priču iz 2016. Gatesu je preporučila kći. Riječ je o djelu koje čitatelja potiče da 'razmišlja o jednakosti spolova na nove načine'. Knjiga istražuje uloge spolova, seksualnosti i neravnomjerne raspodjele moći među spolovima na nove načine. Gates je nakon čitanja dobio 'jači i visceralniji osjećaj zlostavljanja i nepravde koje proživljavaju mnoge žene'.

Ezra Klein: Why We're Polarized

Premda se knjiga Voxova suosnivača Ezre Kleina uglavnom usredotočuje na političku polarizaciju u SAD-u, služi kao 'fascinantan uvid u ljudsku psihologiju', kaže Gates.

Premda bivši Microsoftov šef napominje da na kraju knjige nije imao optimističan pogled na političku polarizaciju, 'knjiga mu je pomogla bolje razumjeti taj fenomen'. Ako želite 'razumjeti što se događa s politikom u SAD-u, ovo je dobra knjiga za to', zaključio je.

Američki romanopisac Amor Towles već se pojavio na Gatesovoj listi popularnih knjiga sa svojim bestselerom 'Plemeniti gospodin u Moskvi'. Ovaj se put priča vrti oko dva brata koji 1954. napuste Nebrasku u potrazi za novim životom.

'Towles vuče inspiraciju od brojnih putovanja junaka te, čini se, nastoji reći da naša osobna putovanja nikad nisu linearna niti predvidljiva koliko to mislimo', piše Gates.

Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

Klimatska fikcija smještena u apokaliptičan svijet govori o 'posljedicama neozbiljnog odnosa prema klimatskim promjenama', piše Gates, dodajući: 'Riječ je o vrlo jezivom scenariju koji bi jednog dana mogao postati stvarnost.'

Vaclav Smil: How the World Really Works

Vaclav Smil jedan je od Gatesovih omiljenih autora. Profesor emeritus znanosti o okolišu sa Sveučilišta Manitobe napisao je znanstveno zasnovanu knjigu o ljudskom životu i načinu na koji možemo održati dobrobit tijekom teških vremena. Premda Gates tvrdi da Smilove knjige više podsjećaju na upute, njegov zadnji rad mu je vrlo zanimljiv i 'nikad dosadan'.