internet je samo faza?

Bill Gates jako voli predviđati stvari, a ovo su neke koje je potpuno promašio

29.11.2022 u 19:23

Bionic
Reading

Od svijeta bez spama, preko dominacije Macintosha, pa sve do softvera kojeg ne treba ažurirati - ovo su neke od najpogrešnijih prognoza tehno vizionara Billa Gatesa

Bill Gates ovih je dana poznat kao jedan od najutjecajnijih poslovnjaka na svijetu. Super bogati filantrop svoju je reputaciju izgradio dobrotvornim nastojanjima, zakladom koju je osnovao sa bivšom ženom, kao i nastojanjem osiguravanja budućnosti bez zaraza i boleština.

Tim rečeno, milijarde u džepu i impresivan životopis još nisu mu pomogle pri nekim predviđanjima koja danas zvuče banalno ili potpuno pogrešno - stvari poput Applea, Interneta i na koncu - spam e-mail poruka.

  • +7
Melinda Gates Izvor: EPA / Autor: JULIEN DE ROSA

Sav zanimljiv softver razvijat će se na Macintoshu

Gates je 1984. u razgovoru za BusinessWeek dao jednu od svojih najpoznatijih pogrešnih predikcija: 'Sljedeća generacija zanimljivog softvera isključivo će se razvijati na Macintoshu, a ne na IBM PC-ju'. U slučaju da vam ovo ne zvuči kao nešto što bi Gates rekao, vodite računa da je Gates u to doba bio u jako dobrim odnosima sa Appleovim Steveom Jobsom. Njihovo se prijateljstvo, doduše, rasulo nakon što je Microsoft izbacio prve Windowse za IBM PC.

Prije nego što su Windowsi postali globalnim hitom, Microsoft je u suradnji sa IBM-om stvorio operativni sustav OS/2 koji je, prema Gatesu 'Trebao postati najvažnijim operativnim sustavom, ako ne i programom, svih vremena' rekao je Gates 1987.

Povijest je, čini se, odlučila drukčije. Nakon što su Windowsi 3.0 postali apsolutnim hitom početkom devedesetih, Microsoftu više nije trebao IBM te je napustio OS/2. IBM je, s druge strane, zadržao OS/2 još desetljećima da bi ga konačno ugasio 2006.

  • +2
Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Korisnici ne žele ispravak bugova

'Ne postoje neki ozbiljniji bugovi u našem softveru koje bi većina korisnika htjela da ispravimo', rekao je Gates u razgovoru za Focus Magazine 1995. Nastavio je rekavši da nitko nikad neće kupovati softver samo da bi ispravio bugove. Tu je šef Microsofta bio u krivu. Dokle god postoje bugovi, to ih sve više ljudi želi ispraviti - a pravilo vrijedi dvostruko za proizvode poput Windowsa i Officea. Zahvaljujući adventu interneta, ispravci bugova postali su puno lakši i brži.

Internet Billu Gatesu, doduše, nije bio tako zanimljiv...

Internet je samo faza

'Vidim jako slab komercijalni potencijal interneta u idućih deset godina' rekao je Gates tijekom događaj Comdex 1994. Njegova knjiga iz 1995. 'The Road Ahead' također je puna pogrešnih predviđanja. U njoj je napisao da 'današnji internet nije informacijski autoput kojeg zamišljam, no samo početak takvog nečeg'. Svega par tjedana prije izlaženja knjige Gates je shvatio da će internet ipak biti jako velika stvar, pa se nakon toga ispravio u poznatom Microsoftovom pismu 'The Internet Tidal Wave' (Internetski cunami) u kojem je kompaniju okrenuo u tom smijeru. 1996. je izbacio revidiranu verziju knjige koja je u sebi imala puno više pohvala internetu.

'Jedna stvar koju smo morali mijenjati je dozvoljavanje jasnih prikaza dokumenata iz naših programa u preglednicima drugih kompanija. Moramo prestati raditi na tome i osigurati da Office dokumenti zavise o Internet Exploreru' napisao je Gates u memorandumu iz 1998.

S obzirom da je Gates vrlo kompetitivan lilk, Microsoftova je zatvorena tehnologija dugoročno naštetila kompaniji. Trenutni direktor Microsofta Satya Nadella godinama radi na otvaranju Microsoftove tehnologije drugima, na oduševljenje potrošača i proizvođača softvera.

E-mail spam nestat će za dvije godine

Gates je 2004. dao legendarni intervju za BBC u kojem je rekao da će 'e-mail spam za dvije godine biti stvar prošlosti', no 13 godina kasnije stvari se baš nisu promijenile. Symantrec je objavio da spam zauzima oko 50 posto poslanih mailova u zadnjih deset godina.

Razlog zašto se Gatesu često predbacuju stvari poput pogrešnih predviđanja dijelom je i njegova iznenađujuća preciznost pri predviđanju velikog broja tehnoloških i kulturnih trendova. Unatoč svemu, lijepo se ponekad podsjetiti njegovih izjava koje ne samo da su bile pogrešne, već i pomalo komične.