problem s aplikacijom

Musk ima novu metu, ovog puta iz svih oružja je odlučio udariti na Apple: Ovo je borba za spas civilizacije

29.11.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Multimilijarder Elon Musk u cijelom nizu objava na Twitteru se žestoko okomio na Apple koji, ako se njega pita, čini sve kako bi onemogućio slobodu govora

Otkako je krajem prošlog mjeseca poduzetnik Elon Musk kupio Twitter ta društvena mreža sve je češće u fokusu javnosti. Odlučio se Musk značajno uplesti u operativni dio poslovanja kompanije pa tako svako malo objavi poneki tvit kojim sugerira uvođenje nekih promjena ili želi čuti glas naroda oko neke izmjene koju bi želio uvesti.

Ponovno je tako najavio uvođenje Twitterove usluge verifikacije računa, korisnike ove mreže upitao je treba li amnestirati blokirane račune te najavio izmjene po tom pitanju, vratio je račun nekadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa te napravio još cijeli niz sličnih poteza.

Sada se Musk okomio na Apple. Tijekom jučerašnjeg dana Musk je objavio nekoliko tvitova vezanih uz Apple, izražavajući svoje nezadovoljstvo određenim uvjetima poslovanja kompanije.

Što Muska muči oko Applea?

Vlasnik Twittera ustvrdio je u ponedjeljak u nizu tvitova da je Apple prijetio da će ukloniti Twitter aplikaciju iz App Storea kao dio procesa moderiranja pregleda aplikacija.

‘Apple je također zaprijetio da će uskratiti Twitter iz svoje trgovine aplikacijama, ali nam ne želi reći zašto’, tvitao je Musk.

U drugim tvitovima objavljenim u ponedjeljak ujutro, nazvao je Appleove naknade za App Store ‘tajnim porezom od 30 posto’ i proveo anketu pitajući bi li ‘Apple trebao objaviti sve cenzure koje je poduzeo, a koje utječu na njegove korisnike’. Također je ustvrdio da je Apple povukao većinu svog oglašavanja s Twittera.

Appleov App Store jedini je način za distribuciju Twittera na iPhone. Ako bi se aplikacija povukla, društvena bi mreža izgubila jednu od svojih glavnih distribucijskih platformi, bez obzira na činjenicu da je usluga dostupna i za web.

Osim toga, Apple zahtijeva od proizvođača iPhone aplikacija da plate između 15 i 30 posto na bilo koju digitalnu uslugu prodane putem njihovih aplikacija. Musk je rekao da je jedan od njegovih planova za Twitter prikupiti milijarde dolara od pretplata, a kad bi Muskovi ciljevi bili i dostignuti, Apple bi u tom procesu zaradio stotine milijuna dolara.

Ipak, Apple značajno pazi na sadržaj koji se distribuira njihovim kanalima pa je upravo iz tog razloga sporan i Twitter.

Gdje bi Twitter mogao ‘pasti’ na Appleovim pravilima?

Postoje dva glavna razloga zašto bi Appleov App Store smatrao spornom Twitterovu aplikaciju.

  • Apple zahtijeva da aplikacije sa sadržajem koji stvaraju korisnici, kao što je Twitter, imaju snažne sustave za moderiranje sadržaja. Upravo nedovoljna moderacija sadržaja bila je razlog zašto je Apple iz svog popisa 2020. maknuo Parler, manjeg Twitterovog konkurenta, a Musk je značajno smanjio Twitterovu radnu snagu za moderiranje sadržaja.
  • Apple zahtijeva da vlasnici aplikacije plaćaju naknade između 15 i 30 posto za digitalne kupnje.
  • +4
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER

Postoje i drugi razlozi zašto bi Twitter mogao prekršiti Appleova pravila, uključujući inzistiranje da sadržaj za odrasle ne bude vidljiv prema zadanim postavkama. Twitter ostaje jedna od najistaknutijih društvenih mreža koja dopušta sadržaj za odrasle, otvarajući siva područja za kašnjenja ili probleme u App Storeu.

U jednom od svojih posljednjih tvitova Musk je zaključio da je ‘ovo bitka za budućnost civilizacije. Ako se sloboda govora izgubi čak i u Americi, slijedi nam tiranija’, tako da ako je vjerovati pisanju multimilijardera, ne piše nam se dobro.