#SpotTheSeagull

Astronomski izazov: Prepoznajte galeba na ovoj slici svemirske maglice i odgovor podijelite na društvenim mrežama

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 07.08.2019 14:29
  • Objavljeno 07.08.2019 u 14:29
Nebula snimljena Vrlo velikim telekopom: možete li u ovoj maglici prepoznati obrise galeba?

Nebula snimljena Vrlo velikim telekopom: možete li u ovoj maglici prepoznati obrise galeba?

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESO

Znanstvenici Europske svemirske promatračnice pozivaju vas da pustite mašti na volju i na snimci prepoznate galeba, iscrtate njegove obrise te fotografiju potom objavite na društvenim mrežama pod hashtagom #SpotTheSeagull

Šarena i magličasta, ova intrigantna kolekcija svemirskih objekata poznata je kao Galebova maglica, nazvana po svojoj sličnosti s pticom u letu. Sačinjeno od prašine, vodika, helija i tragova drugih elemenata, ovo je područje u kojem nastaju nove zvijezde.

Prizor zabilježen Vrlo velikim teleskopom Europske svemirske promatračnice (VLT) otkriva pojedine astronomske objekte koji tvore nebesku pticu, kao i sitnije elemente unutar njih.

Sharpless 2-296 formira 'krila' područja poznatog kao Galebova maglica

Izvor: Društvene mreže / Autor: ESO

Glavni elementi ove nebule su tri velika oblaka plina; najistaknutiji Sharpless 2-296 pritom tvori 'krila'. Ovaj plinoviti oblak proteže se s jednog kraja na drugi prostranstvom dugim stotinjak svjetlosnih godina. U njemu su vidljivi užareni materijali i tamne trake prašine između svjetlećih zvijezda. To je lijep primjer emisije maglice, koji ukazuje na nastanak novih zvijezda.

Galebova maglica u punom sjaju

Galebova maglica u punom sjaju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESO

Raznolikost oblika uočjiva je i na primjeru dva plinovita oblaka Sh2-296 i Sh2-292. Potonji, vidljiv ispod 'krila', kompaktniji je oblak koji tvori 'glavu' galeba. Njegova je najistaknutija točka ogromna, blistava zvijezda HD 53367. Čak je 20 puta masivnija od našeg Sunca, a mi ​je ​vidimo kao galebovo 'oko'. Ova maglica istodobno emitira vlastitu i reflektira svjetlost drugih svemirskih objekata.

Galebova maglica smjestila se između sazviježđa Velikog psa i Jednoroga

Galebova maglica smjestila se između sazviježđa Velikog psa i Jednoroga

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESO

Galebova maglica prostire se u graničnom području između sazviježđa Velikog psa i Jednoroga, na udaljenosti od oko 3700 svjetlosnih godina, u jednom kraku Mliječnog puta.

U ovoj maglici nalazi se i nekolko manjih oblaka, uključujući Sh2-297, Sh2-292 i Sh2-295. Svi ovi svemirski objekti uvršteni u Sharplessov katalog, popis više od 300 oblaka užarenog plina koji je sačinio američki astronom Stewart Sharpless.

Pogled u Galebovu maglicu

Izvor: Društvene mreže / Autor: ESO

Maglice dolaze u raznim oblicima i pobuđuju maštu astronoma koji ih onda nazivaju raznim imenima i uspoređuju sa životinjama ili predmetima. Ako na prvi pogled ne vidite ništa, dajte i vi oduška mašti. Znanstvenici Europske svemirske promatračnice pozivaju znatiželjnike iz cijelog svijeta da na fotografiji, snimljenoj Vrlo velikim teleskopom, prepoznaju galeba, iscrtaju njegove obrise i potom fotografiju objave na društvenim mrežama pod hashtagom #SpotTheSeagull.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!