Meteorski roj Perzeidi

Stiže nebeski spektakl: Suze svetog Lovre najbolje je pratiti u noći s ponedjeljka na utorak

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 07.08.2019 09:59
  • Objavljeno 07.08.2019 u 09:59
Suze svetog Lovre najbolje će vidjeti u zoru 13. kolovoza

Suze svetog Lovre najbolje će vidjeti u zoru 13. kolovoza

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ni puni Mjesec koji će obasjavati noćno nebo neće smanjiti uživanje u promatranju veličanstvene igre metorita

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat obzirom da će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun pa će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora, javljaju iz Hrvatskog astronomskog saveza. Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca.

Suze svetog Lovre, kako se u narodu zove ovaj meteorski potok, najpoznatije su javnosti jer je aktivan za toplih ljetnih mjeseci kada su mnogi na moru, planinama i općenito na zasluženom godišnjem odmoru te imaju vremena uživati u toplim ljetnim noćima. Izvor meteora je periodični komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine.

Suze svetog Lovre

Suze svetog Lovre

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski astronomski savez

Planet Zemlja presijeca taj trag u kolovozu i tako nastaje meteorski potok. Naziv 'Perzeidi' odnosi se na prividan izvor meteora koji se u ovom slučaju nalazi u zviježđu Perzej. Meteori se mogu pojaviti blo gdje na nebu, no ako u mislima produžite trag meteora unazad, vidjeti ćete da dolaze iz iste točke na nebu – radijanta.

  • +41
  • +38

Najbolje fotografije Perzeida

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Božičević

Maksimum obično pada u noći 12. ili 13. kolovoza i moguće je vidjeti oko 60 meteora u jednom satu. Nemojte da vas zbune veće vrijednosti ZHR-a (zenithal hourly rate) jer se one odnose na idealne uvjete, odnosno koliko bi se meteora vidjeli da je radijant, točka iz koje prividno dolaze meteori, u zenitu, najvišoj točki na nebu, direktno iznad glave, i to na vrlo tamnom nebu bez svjetlosnog onečišćenja i mjesečeve svjetlosti.

Za promatranje perzeida treba pričekati do 23 sata, a sve više će ih biti vidljivo u jutarnjim satima. Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje bit će u noći s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do zore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!