ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Astronomi u dubokom svemiru pronašli molekule važne za nastanak života

28.06.2023 u 06:05

Bionic
Reading

Molekule, važne za stvaranje bjelančevina i DNK, a time i za život uočene su 1.350 svjetlosnih godina daleko u protoplanetarnom disku poznatom kao d203-506, smještenom u Orionovoj maglici

Astronomi koji upravljaju svemirskim teleskopom James Webb otkrili su metilne katione, važne prekursorske molekule potrebne za stvaranje bjelančevina i DNK, a time i za oblike života temeljene na ugljiku.

Molekule su uočene 1.350 svjetlosnih godina daleko u protoplanetarnom disku poznatom kao d203-506, smještenom u Orionovoj maglici.

Međunarodni tim istraživača vjeruje kako su snažne ultraljubičaste zrake koje izlaze iz mladih obližnjih zvijezda koje leže izvan sustava dale energiju za formiranje molekula.

Nije jasno kako su točno nastale u disku. Moguće je da su se molekule metana (CH4) odvojile i formirale metil katione i atome vodika.

Ove vrste čestica ključne su za pokretanje reakcija za stvaranje složenijih molekula temeljenih na ugljiku koje su ključne za održavanje života kakvog poznajemo.

CH3+ može reagirati s mnogim molekulama i formirati druge složenije vrste. Međutim, to je rani korak u procesu koji dovodi do stvaranja još složenijih molekula koje su ključne za život, poput bjelančevina i DNK.

  • +5
Fascinantan pogled prema svemiru - ovo su neke od najljepših NASA-inih astrofotografija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, and STScI

Molekula metila također igra ulogu ključnu ulogu u genetici: u procesu koji se zove metilacija regulira ekspresiju gena.

Iako su znanstvenici '70-tih godina prošlog stoljeća počeli nagađati kako je molekula ključni sastojak organske kemije u međuzvjezdanom prostoru, pokazalo se da ju je teško pronaći. Za to je potreban je osjetljiv infracrveni detektor instrumenata kao što su NIRSpec i MIRI na Webbu.

Pronalaženje spojeva oko protoplanetarnog diska - ogromne vruće kovitlajuće guste mase plina i prašine koja se formira oko zvijezda iz kojih se mogu roditi planeti i asteroidi - postavlja pitanja o tome koji bi prethodnici mogli biti ključni za razvoj života.

Iako UV zračenje pomaže u stvaranju metil kationa, ono bi također moglo oduzeti vodu potrebnu za život kakav poznajemo.

Znanstvenici su, međutim, u meteoritima pronašli dokaze koji sugeriraju da je protoplanetarni disk iz kojeg je stvorena Zemlja također bio izložen intenzivnim UV zrakama, što znači da je možda sadržavao metil katione, ali ne i vodu. Zasad je još nepoznanica kako je život na Zemlji ipak nastao i opstao, piše Register.