ZNANOST I TEHNOLOGIJA

Astronomi diljem svijeta zabrinuti zbog broja satelita u Zemljinoj orbiti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 15:08
  • Objavljeno 30.05.2019 u 15:08
SpaceX Starlink

SpaceX Starlink

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sateliti u niskoj orbiti mogli bi smetati promatračnicama koje sa Zemljine površine pokušavaju snimiti svemirska tijela, a ugroženi su i svemirski teleskopi

Elon Musk i njegova kompanija SpaceX nedavno su u nisku Zemljinu orbitu lansirali prvu flotu satelita Starlink napravljenih za globalnu distribuciju satelitskog interneta. Nekoliko desetaka malenih satelita osigravaju ravnomjernu distribuciju signala u testnom razdoblju, a kroz nekoliko godina pridružit će im se još desetak tisuća drugih koji bi uslugu mogli proširiti globalno. Loša vijest? SpaceX nije jedina kompanija koja desetke tisuća satelita planira poslati u svemir. Za petama im je vječiti konkurent (i učestali kopirant) Amazon koji nastoji napraviti identičnu stvar, Kineska vlada koja gradi svoju flotu internetskih satelita te konačno - nekoliko telekomunikacijskih kompanija koje gaje snove o globalno dostupnom jeftinom internetu.

Tisuće satelita

Rezultat će, ako sve prođe po planu, Zemljinu nižu orbitu prešarati desecima tisuća satelita koji će pored zakrivanja pogleda Zemljanima stvarati probleme i astronomima. Već prva eskadrila Starlinkovih satelita bila je vidljiva golim okom na predvečernjem nebu, a skeptici sugeriraju da će stvari postati samo gore - zagađenje Zemljine atmosfere u ime interneta je neminovna budućnost koja seže puno dalje od nekoliko svjetlih točkica koje će upropastiti velik broj romantičnih zalazaka sunca.

Oni bi, prema riječima kritičara globalnog satelitskog interneta, mogli usporiti cijelu granu ljudskog znanstvenog napretka.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju
13

Elon Musk ne želi smetati astronomima

Elon Musk, predvodnik inicijative za globalni internet s ovim se ne slaže, tvrdeći da je kompanija provela niz postupaka koji bi reflektiranje svjetla od površine satelita sveli na minimum, no to ponekad nije dovoljno. Satelitske promatračnice poput Hubblea i nadolazećeg svemirskog teleskopa James Webb koriste strahovito osjetljive senzore kojma prepoznaju boju udaljenih svemirskih tijela i prema njoj otkriju njihov kemijski sastav. Zbog hrpe satelita koji će osvjetljavati noćno nebo taj zadatak postat će puno teži. NASA navodi da je lansiranje brojnih satelita otežavajuća okolnost za James Webb koji bi, ukoliko se agencija odluči na korekturu putanje koja bi smanjila smetnje uzrokovane zagađenjem svjetlom, već astronomski skupo i prilično zakašnjelo lansiranje mogla dodatno poskupiti.

Musku u prilog ide činjenica da 'vidlivi' sateliti nakon inicijalnog lansiranja polako preusmjeravaju prema planiranoj orbiti gdje će im vidljivost biti smanjena, no znanstvenici tvrde da to nije konačno rješenje. Nadalje, svemirski internet bit će izvor velike količine zračenja koje, premda neće biti štetno po Zemlju, može zasmetati mjernim instrumentima koji se nalaze u orbiti planeta te koji bi zbog hrpe malih satelita mogli naići na probleme s očitanjima.

  • +3

SpaceX Starlink

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Neminovna budućnost

Jedina sigurna stvar oko cijele situacije je činjenica da ćemo uskoro u atmosferu poslati puno više satelita nego što ih lansirali do danas, a 'žrtve' bi, pored savršenih zalazaka sunca, mogle ubrojiti i nova astronomska otkrića koja zavise o osjetljivim senzorima svemirskih teleskopa.

Elon Musk se protivi ovoj teoriji tvrdeći da njegova kompanija 'radi sve kako bi omogućila nesmetani nastavak svemirskih istraživanja i znanstvenog napretka', no pitanje je kako će se dobre želje reflektirati na konkretnu budućnost gdje će nebo biti išarano putanjama satelita za 'svemirski internet'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!