ASTROFIZIČAR VS. TEORIJE ZAVJERE

'Asteroid koji ide 20 km/s može se samo pasivno gledati'

18.02.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Nakon prošlotjedne nebeske eksplozije asteroida nad Čeljabinskom oblasti u Rusiji, po svjetskim medijima ne jenjavaju debate je li se mogao spriječiti događaj čija je posljedica više od tisuću ranjenih ljudi i preko četiri tisuće oštećenih građevina

U principu, znanstvenici odgovaraju da se takav događaj - najveći od Tunguske eksplozije 1908. godine - nije mogao izbjeći. Dakle, svijet u današnjem stanju tehnološkog razvoja još uvijek nije imun na iznenađenja iz svemira. Barem kad je riječ o ovakvim, manjim iznenađenjima promjera otprilike tri metra kao što je bio čeljabinski meteorit.

'Detekcija tako malenog asteroida moguća je tek kad uđe u atmosferu. Probajte si zamisliti nebesko tijelo koje dolijeće brzinom od 20 kilometara u sekundi. Nema šanse da se tu išta napravi osim da se pasivno promatra', uvjeren je Dejan Vinković, astrofizičar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, koji se nasmijao na spomen aktualne debate o mogućnosti sprečavanja sličnih nepogoda.

Vinković ne vjeruje ni da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u pravu kada je samo nekoliko sati nakon šokantne eksplozije nad Čeljabinskom prozvao nadzorni sustav zbog nepripremanja građana. Pravovremenom evakuacijom vjerojatno ne bi bilo ni približno toliko ranjenih.

No Vinković upozorava da izgaranje meteora počinje 120-130 kilometara od površine Zemlje, a intenzivira se na 90 kilometara. Brzina je, napominje, do 20 km u sekundi. Izračuni kažu da je čeljabinski meteor eksplodirao na visini od 30-70 kilometara. Sve se, dakle, odvilo u nekoliko sekundi. 

'Postoje ideje o skretanju asteroida za koje se pretpostavlja da će proći opasno blizu Zemlje. No uvjet je da se ti asteroidi otkriju dovoljno rano – ovisno o njihovoj veličini, kojih deset godina prije datuma kada trebaju mimoići Zemlju. Asteroid mora projuriti blizu da bi mu se precizno odredila putanja, a i ona je promjenjiva jer ne ovisi samo o utjecaju gravitacije, već i o nizu drugih procesa koji se događaju u svemiru', upozorio je Vinković.  

Čeljabinska meteoritska kiša podudarila se s proletom mnogo većeg asteroida '2012 DA14', koji je s promjerom od 50-ak metara prošao na manje od 28 tisuća kilometara udaljenosti od površine Zemlje 16 sati kasnije. Bilo je to najveće poznato nebesko tijelo u tako bliskom susretu sa Zemljom. Znanstvenici pretpostavljaju da čeljabinski meteorit nema veze sa spomenutim asteroidom zbog velike međusobne udaljenosti i različitih putanja.