NIJE NEOČEKIVANO

Appleu bolje ide prodaja iPhonea 8 nego iPhonea X

23.01.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Novi udarni trojac diva iz Cupertina drži manji udio svih prodanih iPhonea nego što je to prošle godine bio slučaj s modelima 8 i 8 Plus

Nedugo nakon što je Apple prošle godine predstavio tri nova pametna telefona pojavila su predviđanja kako prodaja iPhonea X neće ići tako dobro kao za iPhone 8 i 8 Plus.

U tvrtki Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) su kao razloge naveli iznimno visoku cijenu iPhonea X, kao i probleme s nabavkom ključnih komponenti. Pa, čini se kako se ta prognoza pokazala velikim dijelom točnom.

Prema CIRP-ovim podacima iPhone X imao je udio od 20 posto svih iPhonea prodanih u Sjedinjenim Državama tijekom protekle godine, dok ja iPhone 8 uhvatio blizu 23, a 8 Plus oko 18 posto.

  • +10
iPhone X i iPhone 8 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ukupno gledano, novi udarni Appleov trojac nije ostvario ni približno dobru prodaju kao modeli 7 i 7 Plus prošle godine, koji su tada činili oko 72 posto svih prodanih iPhonea. Modeli 8, 8 Plus i X zajedno su dosegli tek oko 61 posto.

Podsjećamo kako je iPhone X u prodaju krenuo više od mjesec dana kasnije nego osmice, što znači kako je bio dostupan na tržištu ne samo u manjim količinama, već i tijekom kraćeg razdoblja, piše Digital Trends. Bit će zanimljivo vidjeti kakve će prodajne rezultate ostvariti tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja.