ŽALIT ĆE SE

Apple više ne smije prodavati najnovije modele pametnih satova u SAD-u

27.12.2023 u 10:21

Bionic
Reading

Appleu više nije dozvoljena prodaja najnovijih modela satova Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 u SAD-u. Apple kaže da će se žaliti nakon što je prodaja njegovih najnovijih pametnih satova zaustavljena u SAD-u zbog spora oko patenta s proizvođačem medicinskih uređaja Masimom. Odluka neće utjecati na prodaju u drugim zemljama, no u SAD-u je Apple ranije ovog mjeseca 'preventivno' uklonio uređaje sa svoje američke stranice i iz trgovina u zemlji

Do zabrane je došlo nakon što je američka tvrtka za medicinsku tehnologiju Masimo optužila Apple da u svojim satovima bez dopuštenja koristi Masimovu patentiranu tehnologiju za mjerenje razine kisika u krvi te da mu otima ključne radnike.

Apple je ugradio spornu aplikaciju u većinu satova prodanih od 2020., uz iznimku jeftinijeg modela SE. U listopadu ove godine je Masimo dobio slučaj pred američkim trgovinskim tijelom ITC, koje je zabranilo uvoz dva modela Apple Watcha u SAD, piše BBC.

Američki regulator utvrdio je u listopadu da je Apple prekršio dva Masimova patenta i zabranio je prodaju 'pametnih' satova s aplikacijom baziranom na Masimovoj tehnologiji, uz diskrecijsko pravo Bijele kuće na veto do Božića, piše Hina.

Američki predsjednik Joe Biden odbio je izdati hitnu odluku u posljednjem trenutku kako bi najprodavaniji pametni sat ostao na policama trgovina - nije poništio odluku američke komisije za međunarodnu trgovinu koja sprječava Apple da prodaje Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2. Apple je rekao da će zbog te odluke Bijele kuće i spora s Masimom pretrpjeti 'nepopravljivu štetu', te su najavili žalbu na odluku regulatora.

Apple je zatražio da se zabrana odgodi dok carinska uprava ne utvrdi jesu li patenti prekršeni i u izmijenjenim verzijama satova, koje ne koriste Masimovu tehnologiju. Carinska i granična zaštita (CBP) odluku treba donijeti 12. siječnja.

Apple je već prestao prodavati satove prije božićnog razdoblja - potez koji će tvrtku vjerojatno stajati 300-400 milijuna dolara u blagdanskoj prodaji, prema nekim analitičarima. No predviđa se da će ta multinacionalna kompanija, unatoč neuspjehu, ostvariti prodaju od gotovo 120 milijardi dolara u ovom tromjesečju, uključujući i blagdansko razdoblje.

Apple je obećao 'poduzeti sve mjere' kako bi se Apple Watch što prije vratio američkim kupcima, kroz možda drugačiji način na koji sat stupa u interakciju s pulsnim oksimetrom - tako da ne krši Masimov patent. No to bi moglo potrajati i nema garancije da će ITC prihvatiti Appleovo potencijalno rješenje.

Izvršni direktor Masima Joe Kiani rekao je za CNN da vjeruje da je Apple namjerno prekršio patente njegove kompanije. 'Ovo je pobjeda za integritet američkog patentnog sustava, i na kraju za američke potrošače koji će imati koristi od ekosustava koji nagrađuje istinsku inovaciju', rekao je glasnogovornik tvrtke koja je od ranije u zavadi s Appleom.