DIGITALNA SIGURNOST

Kina pooštrila pritisak na Apple: Vladini dužnosnici više ne smiju koristiti iPhone

07.09.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Američki telefon trenutno je najpopularniji uređaj visoke klase u zemlji

Kina je proširila zabranu korištenja iPhonea i drugih uvezenih uređaja vladinim dužnosnicima, piše Wall Street Journal. Državnim je službenicima navodno u grupama za chat i na sastancima rečeno da ne unose uređaje stranih marki u ured ili da ih koriste za rad. Cilj je, piše Engadget, navodno smanjiti ovisnost o stranoj tehnologiji i poboljšati kibernetičku sigurnost.

Ako vam se čini da ste ovo već vidjeli, to je zato što je Peking 2019. stavio Apple i druge inozemne proizvode na crnu listu za vladine odjele. Tada je vlada u planirala postupno izbaciti zapadnu opremu tijekom trogodišnjeg razdoblja u korist lokalnih alternativa . Cilj je u to vrijeme bio zadržati podatke unutar državnih granica te osigurati da je tehnologija 'sigurna' i 'kontrolirana' u sklopu kineskog Zakona o internetskoj sigurnosti iz 2017.

Apple je uspio ostati izvan sukoba, vjerojatno zato što Foxconn i drugi dobavljači u zemlji zapošljavali milijune ljudi. Također je slijedio kineske zakone, uklanjajući tisuće ilegalnih aplikacija poput VPN-ova. Ovo ga je, s druge strane, učinilo vrlo ranjivim. Povrh ovisnosti o proizvodnji, ova zemlja ostvaruje oko 19 posto Appleovog ukupnog prihoda.

Nakon američkih zabrana Huaweiju i drugim kineskim tvrtkama, Peking je slijedio sličan embargo proizvođaču čipova Micron. Priča se dodatno zakomplicirala ovog tjedna kad je kineska tvrtka za elektroniku Huawei objavila pametni telefon Mate 60 Pro koji koristi 7-nanometarske domaće čipove za koje je rastavljanjem utvrđeno da su napredniji od očekivanog. Kina je također predstavila fond od 40 milijardi dolara za svoju industriju čipova kao novo poglavlje trgovinskog prepucavanja sa SAD-om.

  • +4
Apple u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Tim rečeno, Tesla je još jedna američka tvrtka koja jako ovisi o politici Kine. Navodno je zemlja tijekom prvog tromjesečja ostvarila ogroman doprinos Muskovoj auto kompaniji koja je stekla velik tržišni udio tijekom prve polovice 2023. Wall Street Journal u novom izvješću navodi da je Kina nedavno također ograničila upotrebu vozila Tesla vojnom osoblju i zaposlenicima u državnim tvrtkama.