MALO IDE, MALO NE

Appleu prodaja računala ne ide nikako, no usluge su im sasvim druga priča

05.05.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Najnovije izvješće bilježi dramatičan pad interesa u Mac računala, dok iPhone i brojne Appleove usluge bilježe velike uspjehe

Apple je premašio prognoze Wall Streeta i objavio da je dosegnuo najveću kvartalnu zaradu u području usluga, kao i rekordnu prodaju iPhonea. Nove brojke pokazuju kontinuirani interes u iPhone 14 čak i uz sve bližu jesen i, neminovno, još jedan novi iPhone. Sekcije kojima se Apple ne može pohvaliti nastavljaju biti Mac i iPad.

'Drago nam je objaviti rekordnu potražnju za našim uslugama i kvartalni rekord iPhonea u ožujku unatoč izazovnom makroekonomskom okružju. Naša baza korisnika uređaja je, tim rečeno, na rekordnoj razini.' rekao je Tim Cook u službenom financijskom izvješću. Tijekom razgovora za CNBC Appleov je šef izjavio da, za razliku od drugih većih tehnoloških kompanija, Apple ne planira velike rezove. 'Znam da je to prva stvar kojima kompanije pribjegavaju, no masovni otkazi nisu nešto o čemu u ovom trenu raspravljamo' rekao je Cook.

  • +10
iPad mini Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Apple unatoč dobrim rezultatima i dalje nije pronašao rješenje koje tijekom prošlih par mjeseci predstavlja pad u prodaji računala. IDC i Caralys izvještavaju da je globalna isporuka računala u prvom kvartalu 2023. pala za oko 30 posto, dok je Apple u usporedbi s ostalim proizvođačima pretrpio najjači udar. Verge za razlog ovog pada navodi smanjenje interesa u računala nakon jenjavanja pandemije.

  • +5
iPhone 14 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

'Postoje samo dva razloga za pad' rekoa je Cook. 'Jedan je načelna makro situacija, a drugi je da nova računala uspoređujemo s M1 MacBookom pro 14 i 16 koji se jako malo razlikuju od ovogodišnijh M2 modela'.

Kompanija će navodno uskoro predstaviti 15-inčni MacBook Air, što bi moglo Appleu dati vjetra u jedra. Prodaja iPada je pala za 13 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja nosivih uređaja pala za 1 posto.