STIGLO UPOZORENJE

Suosnivač Applea: Zarada će biti važnija od regulacije umjetne inteligencije

10.05.2023 u 10:44

Bionic
Reading

Steve Wozniak smatra kako odgovornost za programe koje generira umjetna inteligencija leži na onima koji ih objavljuju

Suosnivač Applea Steve Wozniak upozorio je kako bi umjetna inteligencija mogla biti zlorabljena kako bi otežala uočavanje prijevara i dezinformacija.

Wozniak smatra kako bi sadržaj nastao djelovanjem umjetne inteligencije trebao biti jasno označen i pozvao na regulaciju tog sektora.

Bio je jedan od više od 1.800 ljudi koji su u ožujku - zajedno s glavnim izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom - potpisali pismo u kojem pozivaju na šestomjesečni moratorij razvoja moćnih sustava s umjetnom inteligencijom, tvrdeći kako oni predstavljaju ozbiljne rizike za čovječanstvo.

Kasnije se pokazalo kako su neki potpisi na tom pismu lažirani, dok su pojedini potpisnici odustali od pružanja podrške.

Regulatori neće moći puno napraviti

Wozniak ne vjeruje kako će umjetna inteligencija zamijeniti ljude jer joj nedostaje emocija, ali je upozorio da će kibernetičke prevarante učiniti uvjerljivijima jer programi kao što je ChatGPT mogu stvoriti tekst koji, kako je rekao, 'zvuči tako inteligentno'.

Smatra kako odgovornost za programe koje generira umjetna inteligencija leži na onima koji ih objavljuju.

Zatražio je od regulatornih agencija pozivanje na odgovornost velikih tehnološki tvrtkih koje, prema njegovom mišljenju, 'osjećaju kako im može proći sve što zamisle'.

Ali, skeptičan je oko toga koliko će regulatori moći doista postići kako bi to ispravili. 'Snage koje zanima zarada obično pobjeđuju, što je pomalo tužno', rekao je Wozniak.

Napredak tehnologije ne može biti zaustavljen, dodao je, ali možemo educirati ljude kako uočiti prijevare i zlonamjerne pokušaje krađe osobnih podataka.

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook oprezno je prošlog tjedna rekao ulagačima kako je važno biti 'svrhovit i promišljen' u pristupu umjetnoj inteligenciji.

'Vidimo umjetnu inteligenciju kao golemu priliku i nastavit ćemo je ugrađivati u naše proizvode na vrlo promišljenoj osnovi', istaknuo je.

Geoffrey Hinton, čije je istraživanje o neuronskom umrežavanju pomoglo u postavljanju temelja za revoluciju umjetne inteligencije, također je izrazio bojazan da bi tempo poboljšanja mogao biti pravi rizik za ljude.

Prema njegovom mišljenju, postoji mogućnost kako bi umjetna inteligencija mogla ljude kontrolirati ili čak izbrisati, piše Guardian.