RECIKLIRANJE TOPLINE

Apple će toplinu svojih servera iskoristiti za grijanje domova

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.04.2017 08:33
  • Objavljeno 24.04.2017 u 08:33
Apple želi opametiti vaš stan

Apple želi opametiti vaš stan

Izvor: Promo fotografije / Autor: Unsplash

Novi podatkovni centar kojeg jabučari grade u Danskoj poslužit će i kao toplana za lokalnu zajednicu, a i lokalni seljaci imat će koristi od njega

Podatkovni centri su među najzahtjevnijim pogonima kad je potrošnja energije u pitanju, a potražnja raste kako se računalstvo sve više premješta u oblak. Uz to, poslužitelji tijekom rada generiraju značajnu količinu topline. 

Apple u danskoj regiji Jutland gradi novi podatkovni centar. Bit će specifičan ne samo po tome što će ga u potpunosti pogoniti obnovljivi izvori energije, već će suvišna toplina koja nastaje njegovim radom biti proslijeđena u lokalnu toplanu kako bi bila iskorištena za grijanje domaćinstava.

Novi podatkovni centar djelomično će pogoniti reciklirani otpad s okolnih farmi. U suradnji sa sveučilištem Aarhus u Appleu razvijaju sustav koji obrađuje poljoprivredni otpad kako bi dobio plin metan, kojeg se potom koristi kao pogonsko gorivo. Osim metana, preradom otpada također će nastati i gnojivo koje će Apple dati lokalnim seljacima kako bi ga upotrijebili na poljima. 

Nije to jedini takav objekt kojeg jabučari grade: podatkovni centar u Athenryju u Irskoj pogonit će oceanski valovi. Svih pet podatkovnih centara u Sjedinjenim Državama koriste obnovljive izvore energije, a Apple Park, novo sjedište korporacije u Cupertinu, također će biti pogonjeno energijom iz obnovljivih izvora.

Prema podacima same tvrtke, oko 96 posto Appleovih pogona diljem svijeta dobivaju energiju iz tih izvora.

Dva nova podatkovna centra u Europi trebali bi biti pušteni u rad tijekom ove godine. Apple je na njih potrošio oko 1,8 milijardi dolara.

Više: PC World

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!