I MI SE PITAMO

Što će Samsung sa svim uređajima Note 7 koje korisnici vraćaju?

14.10.2016 u 08:21

Bionic
Reading

Južnokorejska korporacija odlučila trajno obustaviti proizvodnju pametnog telefona Galaxy Note 7. No, što će s milijunima primjeraka zlosretne perjanice koje je već proizvela?

Sudbina smartfona Galaxy Note 7 zapečaćena je nakon što se pokazalo kako su i zamjenski uređaji skloni nenadano se zapaliti ili eksplodirati, usprkos Samsungovim tvrdnjama kako su posve sigurni za korištenje.

Vlasnicima Notea 7 iz Samsunga je stigao savjet kako bi ih trebali smjesta isključiti i vratiti nazad proizvođaču kako prvotno isporučene uređaje, tako i zamjenske. Kako ih je prodano oko 2,5 milijuna, postavlja se očito pitanje: što će se dogoditi sa svim tim povučenim mobitelima?

Neće biti popravljanja i prenamjene. U Samsungu se spremaju sigurno ih se riješiti, iako nije još jasno kako će to točno učiniti. Izvjesno je kako trošak neće biti mali, a treba imati u vidu i negativni utjecaj na okoliš.


U međunarodnoj organizaciji Institute of Electrical and Electronics Engineers procijenili su 2013. godine kako je potrebno gotovo 75 kilograma rudarske sirovine za izradu prosječnog pametnog telefona. Za skuplje, naprednije modele poput Notea 7 vjerojatno treba i više. Mnoge od tih sirovina su rijetke ili je do njih teško doći.

Procesi recikliranja smartfona nisu visoko učinkoviti, što podiže troškove povrata potencijalno korisnih materijala, u vidu financija, vremena i energije koju je potrebno uložiti. Obično se više isplati presložiti uređaj i ponovno ga prodati, čak i kad je godinama star.

Više:Neowin