ZAMIJENI I UŠTEDI

Što je HT napravio sa 137 tisuća starih mobitela?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 05.04.2017 15:17
  • Objavljeno 05.04.2017 u 15:17
tportal

Izvor: Hrvatski Telekom / Autor: Hrvatski Telekom

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci 30-45 tisuća tona elektroničkog otpada. Prosječno svatko od nas godišnje baci 6,67 do 10,11 kilograma e-otpada. A ta količina se stalno povećava

Hrvatski Telekom tradicionalno ekološki zbrinjavanja stare mobitele. Dosad su se tako pobrinuli za 137 tisuća uređaja.

U svim T-Centrima osigurani su uvjeti za prihvat i daljnje ekološko zbrinjavanje starih elektroničkih uređaja iz HT-ovog prodajnog asortimana (mobiteli i drugo) i pripadajućih baterija.

Ako donesete svoj stari mobilni uređaj u T-Centar možete iskoristiti HT-ovu uslugu Zamijeni i uštedi i ostvariti popust za kupnju robe iz HT-ove ponude.

Mobiteli i drugi elektronički uređaji u sebi sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš ukoliko se nekontrolirano odbace. Njihovo pravilno odlaganjem pomaže u spriječavanju mogućih negativnih posljedica na okoliš i ljudsko zdravlje.

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci 30-45 tisuća tona elektroničkog otpada (stari kućanski aparati, TV uređaji, računala, mobiteli, hladnjaci i slično). Prosječno svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci 6,67 do 10,11 kilograma elektroničkog otpada, a ta količina se stalno povećava, prosječno za 10 posto na godinu.

Sastav mobilnih uređaja varira ovisno o modelu, te o razvoju tehnologije jer se stalno u proizvodnju uvode nove tvari i spojevi, s boljim ili poboljšanim svojstvima. 

Analize nekih od proizvedenih modela pokazuju sljedeći sastav: većim dijelom se mobilni uređaj sastoji od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike ima oko 29 posto), bakra i komponenti bakra ima prosječno oko 15 posto, željeza oko tri posto, dok oko jedan posto ima elemenata kao što su nikal i spojevi nikla, cink i spojevi cinka, srebro i spojevi srebra, aluminij, kositar, olovo, zlato, mangan, itd.

Oko jedan posto ima i prigušivača plamena, koji spadaju u opasne materijale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!