UPOZNAJTE 'HUB'

Amazon dostavlja izravno u ormariće zgrada, ne izbjegava ni konkurenciju

01.08.2017 u 08:58

Bionic
Reading

E-commerce div Amazon ovih dana je otkrio 'Hub', pametni sustav ormarića za smještanje paketa namijenjen primarno korištenju u stambenim zgradama

Riječ je o servisu sličnom postojećem Amazon Lockeru, no namijenjenom isključivo stanarima. Ovaj div industrije već sada ima niz javnih lokacija na kojima korisnici mogu preuzeti svoje pakete, no novitet Hub namijenjen je smještanju u prostor zgrade u kojoj oni žive. 

Kada je sustav ormarića Hub instaliran u zgradu, Amazon nije posebno briga tko će ga koristiti za dostavu - tj. ne zaključavaju ga isključivo za vlastite pakete. Hub ormarići tako mogu primiti klasične pošiljke čak i od Amazonove konkurencije. 

Jednostavnost i praktičnost

Za pristup sadržaju u ormariću, stanari moraju tek ukucati svoju lozinku na zaslonu osjetljivom na dodir, nakon čega će se otvoriti mjesto gdje se nalazi njihov paket. Amazon navodi kako je sustav zamišljen tako da potrošače liši potrebe za upravljanjem paketima i odlaskom po njih na druge lokacije, a uistinu je izvrsno to što ga neće zaključati i za klasične pošiljke. 

Da stvar bude bolja, stanodavci mogu prilagoditi Hub vlastitim objektima - tu postoji mogućnost instaliranja vanjske ili unutrašnje jedinice, a naravno da su dostupne i u više veličina. 

Jasno, Hub neće biti dostupan globalno - barem ne u početku priče. No, poznavajući apetite Amazona, ne bi pretjerano čudilo širenje usluge na što više lokacija - u što kraćem roku. 

Paketi praktički svih uobičajenih dimenzija

U ormariće će se moći smjestiti paketi dimenzija do 42 puta 35 puta 32 centimetra, čime će biti pokrivena velika većina svih pošiljki. Za one krupnije, naravno, morat će se i dalje ići kroz klasične kanale (čekanje naručene dostave ili preuzimanje paketa na određenoj lokaciji/skladištu). 

Zahvaljujući činjenici da je Hub modularnog karaktera, moći će se smjestiti praktički bilo gdje, a osnovni sustav ima čak 42 ormarića koji mogu primiti ranije spomenute pakete. 

Sljedeći korak je dodavanje modula za 23 dodatna ormarića, što bi trebalo zadovoljiti potrebe i većih zgrada. 

Koliko to košta?

Stvar bi cijenom trebali pokrivati stanodavci/stanouprava, iako Amazon za sada nije potpuno jasan oko toga. Detaljima mogu pristupiti tek vlasnici zgrada. 

Usporedbe radi, sličan paket usluga tvrtke Luxer One košta između 6.000 i 20.000 dolara bez troškova instalacije, piše TechCrunch. Planira li Amazon potkopati konkurenciju cijenom? Ako je za suditi po karakteru čelnika Amazona, Jeffa Bezosa - definitivno.