BIZARNOSTI I KURIOZITETI

Tko je uopće Jeff Bezos - na jedan dan najbogatiji čovjek na svijetu?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 28.07.2017 15:07
  • Objavljeno 28.07.2017 u 14:27
Jeff Bezos vrlo je samozatajna osoba u IT svijetu

Jeff Bezos vrlo je samozatajna osoba u IT svijetu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za prosječnog čitatelja Jeff Bezos je ponešto strano ime i o njemu se malo zna – osim toga da je osnovao Amazon. S obzirom na medijsku eksponiranost, Gates, Musk, Cook i drugi mnogo su upečatljiviji i poznatiji, iako je Bezos vrlo posebna osoba itekako vrijedna spomena

Osnivač i čelnik Amazona možda je najpoznatiji po tome, no Bezos je zapravo briljantan poduzetnik, investitor i filantrop. Pored uzleta Amazona u golem e-commerce svijet, on poduzetničke pipke ima i u medijima, ali i - svemirskoj industriji.

Ovih dana je Bezos postao vrlo zgodna figura za medije zbog ponešto apsurdnih mjerenja vezanih uz bogatstvo pojedinaca iz tehnološkog svijeta. Na jedan dan je naime postao najbogatiji čovjek na svijetu, no padom dionica Amazona vratio je čelnu poziciju Billu Gatesu.

Ova dva milijardera će sasvim sigurno mijenjati prve dvije pozicije u mjesecima ili godinama koje slijede, no u konačnici su takve stvari prilično nebitne. Tu je u pozadini mnogo zanimljivija priča vezana uz opaku konkurenciju cloud usluga Amazona i Microsofta, no o tom jednom drugom prilikom.

Kako je uopće nastao vizionar kakvog znamo danas?

Jeff Bezos rodio se 12. siječnja 1964. godine. Još od najmanjih nogu pokazivao je talent za rastavljanjem koječega. Kao trogodišnjak je tako rastavio dječji krevet odvijačem jer je navodno želio spavati u pravom krevetu. Odgoj mališana s četiri godine preuzeo je očuh Miguel Bezos, za kojeg se njegova majka Jacklyn Gise poslije udala.

U knjizi Brada Stonea o priči iza Bezosa i Amazona opisano je i to kako njegov biološki otac donedavno uopće nije imao pojma što mu je sin postao.

Roditeljska garaža Jeffu je poslužila kao pravo laboratorijsko igralište. Unutra je danima znao stvarati kojekakve naprave, a u to rano doba računala uopće pokazivao je golemo zanimanje za svijet elektronike, ali i svemirskih istraživanja. Stvarao je solarna kuhala, letjelice, robote, lasere i električne alarme kojima je onemogućavao pristup svojoj sobi.

Ljubav prema svijetu tehnologije i eksperimentiranja velikim dijelom naslijedio je od djeda s majčine strane, koji je radio kao regionalni upravitelj Američke komisije za nuklearnu energiju. Ne čudi to da je vrlo rano Jeff poželio biti 'svemirski poduzetnik'. Danas je, među ostalim, vlasnik i osnivač tvrtke Blue Origin, koja uspješno eksperimentira s brojnim inovacijama vezanim uz svemirska istraživanja.

Od malih nogu sanjario je o kolonizaciji svemira i spašavanju Zemlje

Bezos svaki tjedan izdvoji barem jedan dan kako bi se posvetio spomenutoj tvrtki Blue Origin. Može se slobodno reći kako je među rijetkima koji su ostvarili svoje najluđe snove iz djetinjstva (ili stigli barem na korak prema tom cilju). Kao 18-godišnjak, on je sanjario o tome kako će graditi svemirske hotele, zabavne parkove i kolonije za više milijuna ljudi, koji će morati živjeti izvan Zemlje.

U intervjuu za Miami Herald iz 1982. izjavio je kako se cijela ideja ticala toga da spasi Zemlju i osigura moguću evakuaciju ljudi, dok bi Zemlja kao takva postala parkom.

Misija Blue Origina je stvoriti dobre uvjete za komercijalne letove u svemir svim ljudima, uz nisku cijenu. Baš poput Muskove tvrtke SpaceX, Bezosova se bavi mogućnosti recikliranja raketa za više letova.

Jeff Bezos o važnosti širenja ljudske vrste Sunčevim sustavom

Autor: AviationWeek

Inženjer - ali primarno poslovnjak

Jeff je još bio u srednjoj školi kada se okušao u prvom poslovnom potezu – osnivanju obrazovnog kampa The Dream Institute za učenike četvrtih, petih i šestih razreda. Nakon inženjerskog obrazovanja na fakultetu (elektrotehnika i računarstvo) radio je u nizu različitih organizacija i tvrtki.

Ne čudi to kako su među prvima našli Wall Street, investicijske fondove i investicijske tvrtke. Taman pred zlatno doba interneta, 1990. godine, postao je najmlađim potpredsjednikom tvrtke D.E. Shaw. Upravo tu je Jeff Bezos uvidio priliku u poslovnim potezima vezanim uz svijet interneta…

10 pravila Jeffa Bezosa za uspješno poslovanje

Autor: Evan Carmichael

Na poziciji u tvrtki D.E. Shaw upoznao je i svoju buduću ženu MacKenzie S. Tuttle. Godinu nakon vjenčanja preselili su se u Seattle, a nacrt plana o online biznisu budućnosti par je stvorio za vrijeme vožnje.

Od trupla do Amazona. Ček, što?

Bezos je 1994. spoznao koliki će utjecaj internet imati na sve – pa i trgovanje. Stoga je sa ženom napustio bogato plaćen i stabilan posao u New Yorku i otisnuo se u vlastite poslovne vode. Napravio je listu od 20 predmeta koji bi se mogli prodavati online i u konačnici se odlučio za – knjige. Novi ured je napravio u garaži i počeo raditi s MacKenzie i dvoje programera u realizaciji novog plana.

Stvorena je tvrtka Cadabra Inc., koja je kasnije preimenovana u Amazon po južnoameričkoj rijeci. Prvotno ime je zaboravljeno, uglavnom jer je podsjećalo na riječ truplo (cadaver). Amazon je s godinama eksplodirao i počeo se ubacivati u brojne druge e-commerce segmente. Sve ostalo je povijest, kako kažu…

Jedan od kurioziteta vezanih uz nastanak Amazona je i to da je od običnih drvenih vrata Bezos napravio svoj radni stol za ured. Dan-danas u Amazonovim uredima nalaze se stolovi na tom modelu. Bezos je izuzetno ekonomičan i štedljiv, a pristup uradi-sam i danas je u srži njegovog poslovnog uspjeha.

Za knjigu o tvrtki ocjena je – nedovoljan

Spomenuta knjiga Brada Stonea o Bezosu i Amazonu bila je na meti kritike Jeffove žene MacKenzie. Dok je prosječna ocjena knjige 4,5/5, MacKenzie Bezos je napisala recenziju od 922 riječi uz ocjenu – nedovoljan.

'Htjela sam zavoljeti ovu knjigu…', stoji u naslovu recenzije iz 2013. godine. Osvrnula se na to da je u njoj previše netočnih informacija vezanih uz njenog supruga, kao i kulturu najveće online trgovine na svijetu.

Samozatajan i bez pretjeranog eksponiranja

Musk, Gates i mnogi drugi poznatiji su od Bezosa, a on je s druge strane možda najpoznatiji američkoj poslovnoj sceni nego u ostatku svijeta u bilo kojem smislu. Sve to je zapravo u skladu s njegovim ponešto samozatajnim pristupom stvarima.

Svoje planove ne otkriva nikome i općenito je vrlo tajnovit, što nerijetko ljuti poslovne analitičare koji vole raditi prognoze. Usprkos tome, Bezos je tri godine zaredom završavao na Fortuneovoj listi 50 najvećih vođa svijeta, a 2015. je bio na samom čelu liste.

Ono što prikazuje javnosti u mnogočemu je pojednostavljena i repetitivna osoba, kao da je krojena da stvori nezanimanje medija. Stvarnost je mnogo, mnogo drugačija.

  • +2

Jeff Bezos

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Strog prema sebi – i drugima

Možda ironično, no najmanje je tajnovit u pristupu potrošačima. Toliko je otvoren u tom smislu da pruža mogućnost da mu izravno šalju e-mail. Ako je problem uistinu značajan, odgovornim ljudima unutar Amazona pošalje kopiju tog e-maila s jednim jedinim znakom – upitnikom. Tko god da primi takav mail od njega, zna da mora učiniti nešto i objasniti zašto se problem uopće dogodio.

Da stvar bude gora po tvrtku, želja Jeffa Bezosa da udovolji potrošačima ponekad je jednostavno prevelika. Tako je 2010. godine gotovo potpuno ugasio Amazonov sustav za e-mail marketing, koji tvrtki donosi milijune u prodajnim rezultatima, zato što su potrošači bili osramoćeni primanjem poruka vezanih uz lubrikante nakon pregledavanja na Amazonovim stranicama.

Filantrop je, ali i uništavač

Jeff Bezos smatra kako konkurenciju jednostavno treba potući. Visoka razina konkurentnosti za njega znači da treba ići izravno na grlo drugih tvrtki – kada je to potrebno. Poznata je barem jedna situacija kada je zbog konkurentnosti išao na 'termonuklearnu opciju' – snižavanjem cijena predmeta do besvijesti te konačnom kupovinom konkurenta koji se 'usudio ići kontra Amazona'.

Istovremeno, pored brojnih donacija i filantropskih projekata dugoročne prirode, nedavno je pokazao kako je itekako voljan poslušati druge jednostavnom porukom da ima novac te pita kako ga najbolje može potrošiti odmah i sada da bi filantropija imala smisla:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!