BAŠ SE PITAMO

Tko će prvi ubiti smartfone?

20.07.2017 u 08:01

Bionic
Reading

Pametni telefon s vremenom će nestati. Apple, Google, Microsoft i Facebook utrkuju se kako bi bili prvi koji će ga dokrajčiti

Možda niste toga svjesni, ali svjedoci smo vrlo ranih faza bitke koja će odlučiti tko će dominirati idućom fazom razvoja računalstva.

Apple i Google trenutno dominiraju tržištem pametnim telefonima. No, to ne znači kako će tu poziciju zadržati kad se u areni pojave potpuno nove platforme. Poput, recimo, onih za proširenu i virtualnu stvarnost.

Amazon, Microsoft i Facebook morali su s klupe gledati uspon i širenje pametnih telefona. Za očekivati je kako neće sjediti skrštenih ruku i propustiti prilike koje nude nove tehnologije.

Dapače, gotovo sigurno će skočiti na priliku za dokrajčivanje duopola Applea i Googlea.

Tehnologija će donijeti promjenu

Svaka velika tehnološka promjena donosi velike prilike nekolicini poduzetnika koji ju uoče na vrijeme. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Apple i Microsoft su počeli graditi današnja carstva kladeći se na širenje osobnih računala. Apple je danas bogatija tvrtka od IBM-a, koji je do sedamdesetih bio nedodirljivi kralj mainframe računala. 

U Microsoftu su se našli u poziciji sličnoj IBM-ovoj nakon što nisu posve razumjeli puni potencijal pametnih telefona. Dosjetili su se jadu tek nakon što su Apple i Google već zagospodarili tim tržištem. 

Tehnologije proširene i virtualne stvarnosti mogle bi donijeti idući veliki zaokret i usput ubiti smartfon. Zašto bi nosili pametni telefon u džepu kad Netflix, WhatsApp, internetske tražilice i na stotine drugih servisa mogu plutati pred vašim očima, u pametnim naočalama poput Googleovog modela Glass?

Prolazna moda, reći će neki. Možda bi ta ocjena bila točna kad utrka u naoružanju s ciljem dominantne platforme za proširenu stvarnost već ne bi bila u tijeku. 

Gubitnici će završiti na margini

Amazonovu Alexu primarno se smatra digitalnom glasovno upravljanom osobnom pomoćnicom, ali ona već zadire u domenu proširene stvarnosti. U Microsoftu su razvili vlastite hologramske naočale HoloLens, u Facebooku i Snapchatu ih ugrađuju izravno u kamere. 

Tko god izašao kao pobjednik, čini se izvjesnim kako će nova platforma smartfonu napraviti ono što je osobno računalo učinilo mainframe računalima: gurnuti ga na marginu. 

U Appleu i Googleu su toga i te kako svjesni. Stoga jabučari, piše Business Insider razvijaju ARkit, sustav za ugradnju proširene stvarnosti u aplikacije za iPhone koje će koristiti kameru tog mobitela. Ako i kad odluče izbaciti pametne naočale, imat će temelj za aplikacije i uređaj koji ih može podržavati. 

U Googleu na razvoju platforme za proširenu stvarnost rade u sklopu nekoliko projekata, među kojima je i Tango. Već su svijetu ponudili pametne naočale, doduše bezuspješno. Što ne znači kako su odustali.