GDJE JE TU PRIVATNOST?

Amazonovi dronovi skenirat će domove kupaca

29.07.2017 u 16:48

Bionic
Reading

Generalni plan je dostaviti robu pred kuću, pa onda usput virnuti unutra i zaključiti koje proizvode bi kupac vjerojatno htio kupiti

Trgovački div je u utorak je registrirao patent pomoću kojeg bi svoje dronove mogao početi koristiti za puno više od jednostavne dostave. Bespilotne letjelice sakupljaju veliku količinu podataka pri letu. One 'učenjem' okoline pribavljaju informacije koje im olakšavaju let, smanjuju mogućnost od nezgode. Način na koji Amazon planira početi koristiti ovaj sustav navigacije je u reklamne svrhe.

Da citiramo Amazon: 'Sakupljeni podaci mogu se poslati računalnom sustavu koji sakuplja podatke o destinaciji dostave te ih nakon toga analizirati. Dio prepoznatih obilježja moći će se koristiti za stvaranje preporuka.'

Što to znači na hrvatskom? Amazonovi dronovi moći će analizirati domove klijenata tijekom dostavljanja robe i potom im pokušati prodati proizvode prema onome što tamo 'vide'. Ovo bi bez dvojbe moglo podići čitav niz pitanja vezanih uz privatnost, no to očito ne smeta Amazonu.

Orwellova era bespilotne dostave?

U drugu ruku, način na koji bespilotne letjelice 'skeniraju' kuće klijenata nisu nužno zlokobne kako to na prvi pogled izgleda. Prema Amazonu, dron će tijekom dostave snimiti dvorište kako se ne bi sudario te pritom analizirati ono što vidi. Ako je, primjerice, krov kuće u lošem stanju, Amazon će kupcu moći predložiti kvalitetnog krovopokrivača. Ako su stabla u dvorištu suha i bolesna, kupcu će predložiti kupnju gnojiva ili nekoliko brojeva obližnjih kvalitetnih botaničara. Sve ove sugestije kupac će primati putem maila, poruke ili nekog drugog izabranog načina obavještavanja.

Ništa bez dopuštenja

Zabrinutost zbog zadiranja u privatnost samo je jedan od problema koje bi ovaj sustav mogao uzrokovati, no kao i kod svih sličnih usluga, sve zavisi o dozvoli korisnika. Drugim riječima, ako netko ne želi da mu Amazonovi dronovi njuškaju po dvorištu, on im to može zabraniti. Također, valja voditi računa da tehnologija dostave robe dronovima još nije ni blizu komercijalnoj. Amazon je tek odnedavno počeo eksperimentirati sa dostavom bespilotnim letjelicama, što znači da ćemo na ovim prostorima dostavne dronove vrlo vjerojatno početi susretati tek za nekoliko godina.

Kako god okrenuli, ovaj patent služi kao gorki podsjetnik da komfor obično dolazi po cijenu privatnosti što znači da je samo pitanje vremena kada će dronove za dostavu netko početi zlorabiti kao idealnu priliku za špijunažu.