AI AKADEMIJA

'AI postaje sve važniji dio gospodarstva, omogućava veću konkurentnost'

25.03.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Primjena umjetne inteligencije (AI) od velike je važnosti u svim vrstama poslovanja i može pomoći pri postizanju veće konkurentnosti, rečeno je u ponedjeljak na radionici unutar AI akademije Hrvatske gospodarske komore 'Uvod u AI za poslovne subjekte'

Komora je provela istraživanje 'Analiza percepcije i upotrebe umjetne inteligencije u hrvatskom gospodarstvu' koje je pokazalo da većina poslovnih subjekata razumije da je AI bitan, no samo 37 posto ima strategiju koja je ozbiljna, sustavna i organizirana, izjavila je Iva Nappholz iz Sektora za industriju HGK.

Najčešće mjesto educiranja o AI-ju su društvene mreže, a AI Akademija prva je ozbiljna edukacija za poslovne subjekte, kaže ona. Uz uvodnu dvodnevnu radionicu, bit će održane i sektorske radionice u turizmu, pravu, industriji i zdravstvu. Nappholz kaže da je u planu i sljedeći ciklus radionica, te da je moguće sudjelovanje polaznika i iz drugih sektora.

Dodala je da nije potreban strah glede gubitka posla zbog AI te da će količina radnih mjesta rasti što će imati i pozitivan učinak na cijelo gospodarstvo. AI stručnjak i partner u konzultantskoj kući Best Advisory Vedran Antoljak kaže da AI pomaže ljudima u svakodnevnom životu te automatizira rutinske zadate.

'AI se sve više koristi u gospodarstvu, a razni podaci i istraživanja govore da 60 do 90 posto svih rukovoditelja danas u svijetu, Europi pa i Hrvatskoj koristi ili eksperimentira s AI-om, a sve veći broj primjenjuje ga u svom poslovanju', rekao je Antoljak.

Objasnio je da se u njegovom poslovanju najviše koristi generativni AI poput ChatGPT-a i Microsoft Copilota kako bi razmijenili ideje i mišljenja, dobili određene prijedloge i odradili konzultantski posao i to puno brže nego sada. 'Naše iskustvo govori da je procijenjena ušteda vremena otprilike 30 posto u raznim konzultantskim poslovima, a to može ići, primjerice u digitalnom marketingu, do 60 do 70 posto rasta produktivnosti', rekao je Antoljak.

Europski parlament 13. ožujka usvojio je AI Akt - prvi sveobuhvatni zakonski okvir za umjetnu inteligenciju u svijetu. Sva prava i obveze koje proizlaze iz njega, ali i iz GDPR-a, NIS2 Direktive, te propisa koji reguliraju intelektualno vlasništvo polaznicima Akademije predstavit će relevantni stručnjaci. Među predavačima nalaze se i poslovni ljudi i poduzetnici koji će podijelit primjere i iskustva s korištenjem umjetne inteligencije u poslovanju.