NIZ SinišE OreščaninA

On je tvorac uspjeha Hajduka; hoće li ovu molbu trenera ozbiljno shvatiti Torcida i igrači?

16.04.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Otkada je Siniša Oreščanin, na iznenađenje mnogih ljubitelja nogometa, imenovan trenerom Hajduka, klub iz Splita stigao je pred kraj sezone HT Prve lige nadomak četvrtog mjesta na ljestvici, koje omogućava nastup u Europi sljedeće sezone

Kada je Siniša Oreščanin imenovan trenerom Hajduka, plasman na četvrto mjesto činio se kao nemoguća misija jer u tom trenutku splitski klub bio je na šestom mjestu s čak deset bodova manje od pozicije koja osigurava nastup u Europi. Uz sve to, Oreščanin je treći trener Hajduka nakon što su na početku sezone klub vodili Željko Kopić te poslije njega kratko Zoran Vulić.

Na koncu je izbor pao na trenera koji je vodio drugu momčad Hajduka i koji je radeći s mladim nadama pokazao da je stručnjak koji prati moderne trendove u nogometu te kako je uz sve to vrhunski psiholog i pedagog koji je kod svojih igrača vrlo brzo stekao autoritet.

'Ne želim odmah govoriti o svojim idejama i kako će izgledati momčad nakon mog dolaska, moram biti malo diplomat. Sada mi je prvenstveno cilj psihološki podići momčad. Uvjerenja sam kako ljudi nisu stijene i sa svim igračima moram imati konkretne razgovore kako bih saznao što je to što njih sputava', kazao je Siniša Oreščanin krajem studenog prošle godine, kada je imenovan trenerom prve momčadi.

Ta izjava dovoljno govori o tome koliko je ozbiljno shvatio svoju ulogu…

Da je riječ o talentiranom mladom treneru, koji je očito majstor za psihologiju te naravno za taktiku i skautiranje protivnika, govori i podatak kako je od ukupno 14 utakmica u HT Prvoj ligi Siniša Oreščanin ostvario devet pobjeda te uz to upisao tri neriješena rezultata i svega dva poraza (oba od Dinama 1:0!). Od maksimalnih 42 boda Hajduk je osvojio 30, što znači da je Oreščaninov učinak respektabilnih 71,4 posto osvojenih bodova.

Nakon što je u prošlom kolu Hajduk na gostovanju u Zagrebu nadigrao Lokomotivu 0:1 postalo je jasno da bi sezonu zaista mogli završiti na minimalno četvrtom mjestu, ali isto tako su svi na Poljudu svjesni toga da će sljedeća dva kola biti ključna za plasman. U subotu na Poljudu dočekuju probuđenu Rijeku (19.00, Arenasport 3), a tjedan kasnije gostuju kod Gorice, direktnog konkurenta za plasman u Europu.

'Bez euforije. Stojimo čvrsto na zemlji i nadam se da ću svim svojim načinima komunikacije to uspjeti postići. Ima još puno kola do kraja prvenstva, ali moram reći kako smo jako smo zadovoljni s tri osvojena boda ovdje u Kranjčevićevoj', kazao je Oreščanin mirnom glasom nakon pobjede nad Lokomotivom, kojoj je sada Hajduk pobjegao tri boda, uz dodatak da imaju bolji međusobni omjer, što bi im donijelo bolju poziciju na ljestvici u slučaju jednakog broja bodova.

I dok Oreščanin naglašava 'bez euforije', s druge strane teško je očekivati kako navijačku skupinu Torcida neće zahvatiti euforija u slučaju da se pobjednički niz Hajduka nastavi, pogotovo nad Rijekom i Goricom u sljedeća dva kola. U svakom slučaju, Oreščanin je to s 'euforijom' naglasio upravo zato da se u Splitu ne stvori klima 'kako su sad moćni i nepobjedivi'. Dapače, on očito želi da se ostatak sezone odradi u miru i da svi budu ponizni kao i dosad. No pitanje je hoće li Torcida i neki igrači to tako shvatiti...

Kako god se okrene, čini se da je Hajduk napokon pronašao trenera na dulje staze. Uz sve to, ostaje dojam da je u novom (starom) predsjedniku Marinu Brbiću na čelno mjesto stigao čovjek koji zna kako se vodi institucija kao što je Hajduk. Stoga se može očekivati da bi Hajduk sljedeće sezone opet mogao imati momčad koja može napasti titulu prvaka Hrvatske, a koju Torcida i cijela Dalmacija čekaju još od 2005. godine.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 29. kolo, NK Lokomotiva - NK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska 1. liga

Gorica-Slaven Belupo4:3
Lokomotiva-Hajduk0:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb29244176
2.Rijeka29168556
3.Osijek29148750
4.Hajduk291211647
5.Gorica291361045
6.Lokomotiva29128944
7.Inter Zaprešić29831827
8.Slaven Belupo294141126
9.Istra 196129461918
10.Rudeš29242310

Sljedeće utakmice

19.4.Istra 1961-Osijek
19.4.Slaven Belupo-Dinamo Zagreb
20.4.Hajduk-Rijeka
20.4.Rudeš-Lokomotiva
20.4.Inter Zaprešić-Gorica