san o slobodi

Haja je prva kojoj je uspjelo pobjeći iz zlatnog kaveza, no ako je sve u Dubaiju tako bajno, zašto ga tamošnje princeze očajnički žele napustiti

18.11.2019 u 06:44

Bionic
Reading

I ove godine na Royal Ascotu, u najekskluzivnijem VIP dijelu, mnoge su oči bile uprte u muškarca koji je na glavi nosio crni šešir. Pomalo čudan odabir za muškarca koji je većinu svog vremena proveo u tradicionalnoj odjeći specifičnoj za Dubai, no šeik Muhamed al Maktum, koji je već 13 godina znan kao vladar Dubaija, ovime je očito želio odati počast zemlji u kojoj i sam posjeduje mnogobrojne nekretnine, ali i najtrofejnije konje, te ima blizak odnos sa samom kraljicom Elizabetom II

Sve do ove godine šeik je na najvažniju utrku stizao u društvu svoje šeste supruge, princeze Haje, čiji je otac, kralj Husein, desetljećima bio vladar Jordana, a koji je svoju kćer odgajao poprilično slobodno za tamošnja poimanja. Naime, Haja je prva Arapkinja koja se sa svojim konjem, kao jahačica, natjecala na Olimpijskim igrama održanim 2000. godine u Sydneyju, a upravo je zbog svojeg odgoja - nezavisna, ali odana svom muškarcu - bila idealna žena šeiku. Uz sve to, s diplomom Oxforda i pramenovima u kosi, Haja je bila i prva žena u Jordanu koja je imala vozačku dozvolu za teže kategorije jer je željela sama prevoziti svoje konje na natjecanja.

  • +3
Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Kada se zna odnos muškaraca i žena u tom arapskom svijetu, sve je začudila vijest prije nekoliko mjeseci da je princeza Haja pobjegla od svog supruga s njihovo dvoje djece te svoje utočište potražila prvo u Njemačkoj, a potom i Londonu. On se pak na ovogodišnjem Royal Ascotu, iako je stigao bez Haje, ali i bilo koje druge od svojih šest žena ili 30-ero djece, koliko ih ima, ponašao kao da ga ništa od toga nije pogodilo. Haja je treća, barem što se službeno zna, princeza Dubaija koja je odlučila pobjeći od šeika Muhameda, ali i jedina kojoj je to u konačnici uspjelo. Osim nje, u bijeg su se dale dvije šeikove kćeri, no za njih je san o slobodi ostao nedosanjan.

Za Haju su, barem se čini tako, na pomolu neki bolji dani, a u Londonu je ovih dana započela i mučna bitka za skrbništvo nad njihovo dvoje djece jer je šeik Muhamed zatražio da se vrate u Dubai, dok princeza Haja traži od britanskog zakonskog sustava da zaštiti kako nju, tako i njezine nasljednike. Britanski mediji najavljuju spomenutu brakorazvodnu parnicu kao jednu od najvećih u povijesti, odmah nakon one između princa Charlesa i princeze Diane, a mogla bi biti i najskuplja u Velikoj Britaniji jer se šeikovo bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara.

Zbog svega toga ne treba čuditi da se pojavljuje i sve više teorija zavjere, a svaki korak princeze Haje pomno se promatra. Ono što mnoge čudi činjenica je da nigdje na svijetu ne postoji takav javni nadzor kakav se nalazi u Dubaiju. Primjera radi, u Washingtonu je na ulicama oko 4000 kamera, dok je Dubai prekriven s njih 35 tisuća. Bilo bi čudno da, kada je dobro poznat odnos muškaraca i žena u tom arapskom svijetu, sam vladar nije naredio da se svaki korak njegove supruge i djece pomno prati. Kako je tada moguće da je ona imala privilegije da, kada poželi i bez pitanja, uzme neki od njihovih privatnih aviona?

Sve se to poteže jer je šeik Muhamed ne tako davno doživio čak dva pokušaja bijega, i to od svojih kćeri, stoga se postavlja pitanje nije li on na tim primjerima naučio nešto jer mu je, kako neki mediji pišu, takvo ponašanje rođenih kćeri nanijelo popriličnu sramotu i naštetilo ugledu, otkrivajući na neki način što se događa iza zatvorenih vrata. Iako je Haja rođena i odrasla u kraljevskoj obitelji u Jordanu, Dubai ima neka druga pravila. Dok se jordanska kraljevska obitelj više pridržava britanskog modela, prema kojem princeze i prinčevi vode humanitarne i ine organizacije te su poprilično javno izloženi, za kraljevsku obitelj Dubaija to je nečuveno jer su oni navikli čuvati sve ono privatno od javnosti.

  • +13
Princeza Haja i šeik Muhamed bin Rašid al Maktum Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Primjerice, prva žena šeika Muhameda, šeika Hind bint Maktum bin Juma Al Maktum, s kojom ima dvanaestero djece, gotovo i nije bila viđana u javnosti ili se pojavljivala na fotografijama u 40 godina braka. Emirati i dalje zahtijevaju da muškarac ima starateljstvo nad ženom, što znači da suprug i otac može u potpunosti kontrolirati život svoje supruge ili kćeri - žene mogu raditi tek uz njihovu dozvolu, za odbijanje seksualnog odnosa sa suprugom moraju imati dobro opravdanje; ukoliko neudana žena trudna stigne u bolnicu u Dubaiju, može biti uhićena, a isto pravilo vrijedi i za one koje dožive spontani pobačaj. A ono što je najvažnije, a što se posebice tiče princeze Haje, žena koja zatraži razvod od svog supruga i poželi se udati za drugoga puno skrbništvo nad djecom mora predati bivšem suprugu.

Sve to još je strože za članove kraljevske obitelji u Dubaiju, u kojem ste, ako i imate važnu titulu princeze, u konačnici - zatvorenica. Otkrio je to medijima arapski disident dobro upućen u tamošnja zbivanja: 'Jednostavno rečeno, ne možete imati normalan život.' Što to znači? Recimo to ovako - iako imate priliku studirati na najprestižnijim fakultetima diljem svijeta, odmarati se u najluksuznijim resortima... slobodu da sami odlučujete o svom životu, kratko rečeno, nemate.

Sve to doživjele su i dvije šeikove kćeri koje su pomno planirajući pokušale pobjeći. Prva je to napravila 2001. princeza Šamsa, koja se bavila jahanjem i studirala u Velikoj Britaniji. Iako je sve isplanirala i ostavila svoj crni Range Rover blizu staja na obiteljskom imanju u Surreyju, vjerojatno kako bi izgledalo da je oteta, u bijegu je provela poprilično kratko. Šeik Muhamed angažirao je svoje ljude u potrazi, helikopteri su nadlijetali područje, a Šamsa je na kraju pronađena u Cambridgeu i prisilno odvedena u Dubai. Njezin otac otpustio je sve djelatnike na imanju i preselio 80 konja s njega.

Vijest je, zahvaljujući Šamsi, koja je angažirala odvjetnika u Londonu, ali i obavijestila o svemu britansku policiju nazvavši ih iz Dubaija, dospjela u javnost. Iako je pokrenuta i istraga o tome je li ona odvedena protiv svoje volje, na kraju je sve palo u zaborav te je Šamsa ostala u Dubaiju, mada se nigdje nije pojavila posljednjih 18 godina, a odavno se nagađa da više nije živa.

Iako joj sestra nije uspjela pobjeći, sve to nije obeshrabrilo princezu Latifu da pokuša isto. Uživala je u luksuzu o kojem netko može tek sanjati - u palači je imala čak svoj privatni wellness dio s bazenom, sobom za jogu, ali i onima za frizuru i manikuru - no sve to nije ju zanimalo. Latifa je oduvijek sanjala o nečem drugom - većinu vremena provodila je u stajama timareći konje i brinući se o svom ljubimcu majmunu te planirajući bijeg iz Dubaija. U tome joj je pomogla Finkinja Tiina Jauhianinen, s kojom se zbližila trenirajući capoieru.

Prijateljice su se 24. veljače 2018. našle u kafiću u kojem su često zajedno doručkovale. Latifa je otišla u WC, skinula abaju, nanijela jaču šminku i stavila sunčane naočale, riješivši se usput mobitela. Potom su se odvezle do granice s Omanom te su se susrele s bivšim francuskim špijunom Hervéom Jaubertom koji je upravljao jahtom kojom su trebali otići do Šri Lanke, a potom i u Ameriku. Iako je razmišljala o Velikoj Britaniji, bila je svjesna toga da njezin otac ondje ima poprilično jake veze, stoga je bila mala vjerojatnost da će joj pomoći u njezinu naumu i zaštititi je.

Plovili su osam dana hraneći se čokoladicama jer su žohari zaposjeli kuhinju i koristeći se lošom internetskom vezom kako bi zapadnjačkim novinarima dali potrebne informacije da prošire vijesti kako bi u konačnici bili sigurni. Nažalost, satelitska veza kojom su se koristili bila je 'provaljena', a pedesetak kilometara od Indije brod su zaposjeli indijski vojnici. Iako je zatražila politički azil, nije ga dobila, a uskoro je uz njihov brod bio usidren ratni brod iz Emirata jer su vođe Dubaija javile Indiji kako je kći šeika Muhameda zapravo oteta.

Latifa je odvedena, a ekipa s kojom je pokušala pobjeći završila je u zatvoru. U njemu bi vjerojatno i umrli da ona, prije negoli je vraćena kući, nije snimila 40-minutni video u kojem je objasnila razloge svog bijega iz Dubaija, a koji je započela riječima: 'Ako gledate ovaj video, to nije dobro. To znači da sam ili mrtva ili u jako lošoj situaciji.'

Zbog pritiska svjetske javnosti šeik Muhamed medijima je poslao kratku izjavu rekavši kako je 'duboko ožalošćen što mediji i dalje spekuliraju o princezi, a jedino što on želi je da joj stvori sigurnu i sretnu budućnost', okrenuvši cijelu priču protiv francuskog špijuna, kojeg je optužio da je tražio otkupninu od 100 milijuna dolara da oslobodi Latifu.

Iako se Latifa nije poznavala s princezom Hajom te su se susrele tek na pokojem službenom događanju, budući da svaka šeikova žena s djecom živi u svojoj kući i nema kontakte s drugima, šesta šeikova supruga odlučila je pomoći svojoj pokćerki. U to vrijeme sprijateljila se s prvom predsjednicom Irske Mary Robinson. Upravo od nje zatražila je da dođe u Dubai i pomogne joj u rješavanju obiteljske situacije.

Ni dandanas nije poznato je li ona bila upoznata s time da će se susresti s Latifom i da će je fotografirati, no to se na kraju i dogodilo. Latifa je na ručak došla totalno dezorijentirana, nepočešljana te odjevena u traperice i vestu, nešto u čemu se za tako važan događaj ne bi trebala pojaviti. Nakon svega Mary Robinson rekla je kako princeza Latifa danas žali zbog snimljenog videa, kao i pokušaja bijega, dodavši kako joj je prijeko potrebna psihološka pomoć. Vrativši se u Irsku, predsjednica je prozvana jer se upetljala u privatne stvari kraljevske obitelji, a u obranu je priskočila i sama princeza Haja. Iako je odbila dati detalje o svojoj pokćerki, rekla je znakovito:

'Kada bih i na trenutak pomislila da u svemu tome ima istine, ne bih više ni časa dvojila ni ostajala ovdje.'

Nekoliko mjeseci kasnije princeza Haja u okrilju noći pobjegla je iz Dubaija. Na veliko iznenađenje mnogih, nije otišla u rodni Jordan, vjerojatno ne želeći bratu, aktualnom vladaru, donijeti nove probleme jer ih Ujedinjeni Arapski Emirati poprilično financiraju. Umjesto toga odabrala je prvo Njemačku, koju smatraju najneovisnijom zemljom zapadne Europe o arapskom kapitalu. No iz još nepoznatih razloga ubrzo je s djecom prebjegla u London, koji je za nju, iz očitih razloga, puno riskantniji jer šeik Muhamed ondje posjeduje mnoge nekretnine te poznaje utjecajne ljude.

Nije trebalo dugo vremena da javnost poveže konce i da se shvati kako je Haja očito doznala nešto o princezi Latifi s čime se jednostavno više nije mogla nositi. No ono što je pomalo nejasno činjenica je da je iz Dubaija uspjela pobjeći s čak 40 milijuna dolara, zbog čega se mnogi pitaju nisu li možda ona i šeik u tajnosti dogovorili rastavu prije njezina odlaska. Naime, šeik Muhamed sve više dopušta svojim sinovima da donose odluke, a oni, navodno, nisu bili ni najmanje zadovoljni Hajinim javnim pojavljivanjima i putovanjima po svijetu, stoga ostaje otvoreno jesu li ona i šeik zapravo sve dogovorili, ali i iskoristili cijelu situaciju s Latifom da izgleda kao da je ona pobjegla, kako on ne bi još jednom bio osramoćen.

S druge strane, ako je on to i dopustio, zašto ju je onda tužio u Londonu i tražio skrbništvo nad njihovo dvoje djece? Mnogi stručnjaci, osobito iz pravnih krugova, vide odgovor u tome da se šeik odlučio na tužbu u Londonu kako bi jasno dao do znanja da neće dopustiti svojoj ženi da napusti zemlju bez njegove dozvole. Hajin odgovor na sve bila je nova tužba koja je uobičajena za obiteljsko nasilje, ali i zaštitu od braka pod prisilom za njihovo maloljetno dijete, iako, barem do sada, šeik nije bio poznat kao netko tko tjera svoju djecu u dogovoreni brak.

Zaključak Davida Haigha, britanskog odvjetnika upoznatog s cijelom situacijom, poprilično je jasan - Dubai je policijska država kojom vlada nekolicina muškaraca koji ne odgovaraju nikome, a što u konačnici znači da je jedina osoba koja može osloboditi princezu Latifu iz zlatnog kaveza - njezin otac.