FIONA SHACKLETON

Odbjegla princeza Haja dala joj je najteži zadatak: Tko je 'Čelična Magnolija' koja je razvela britanske kraljevske parove i cijelu vojsku celebova?

31.07.2019 u 14:21

Bionic
Reading

Baronesa Fiona Shackleton jedna je od najeminentnijih britanskih odvjetnica specijaliziranih za razvode, a u svojoj bogatoj biografiji može se pohvaliti time da je zastupala sir Paula McCartneyja, princa Charlesa, kao i princa Andrewa, ali i Petru Ecclestone u parnici protiv Jamesa Stunta. Zbog svog je angažmana dobila i nadimak Čelična Magnolija

Članica je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, ali britanskoj javnosti najpoznatija je kao jedna od najboljih i najutjecajnijih odvjetnica specijaliziranih za brakorazvodne parnice. Riječ je o 63-godišnjoj Fioni Shackleton, ženi koja je zbog svojih uspjeha u parnicama odavno dobila nadimak Čelična Magnolija, a koja je ponovno došla u samo središte javnosti zbog nove klijentice koja je zatražila njezine usluge i pomoć.

  • +7
Fiona Shackleton Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Da ju zastupa u brakorazvodnoj parnici, ali i u dijelu skrbništva nad djecom, Fionu Shackleton angažirala je odbjegla princeza Haja te želi od nje da napravi sve što je u njezinoj moći da spasi nju i djecu od šeika Muhameda, vladara Dubaija, od kojeg je pobjegla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i zatražila spas u Londonu.

Fiona Shackleton neće imati ni najmanje lagan zadatak jer će se nasuprot njoj u sudnici naći Helen Ward, također poznata po tome što je većinom rješavala brakorazvodne parnice u klijentovu korist, a jedan od njih bio je i Guy Ritchie kada se razvodio od Madonne.

Hajina odvjetnica ima podeblji portofolio poznatih klijenata. Osim što je zastupala sir Paula McCartneyja, kada se rastajao od Heather Mills, upravo njoj je kraljevska obitelj dala čast da je predstavlja. Tako je bila odvjetnica princa Andrewa, ali i princa Charlesa kada se razvodio od princeze Diane, a tu je i ako treba kakav savjet za prinčeve Williama i Harryja. Fiona Shackleton zastupala je i mlađu kćer milijardera Bernieja Ecclestonea, Petru Ecclestone, a cijela britanska javnost zasigurno će pomno pratiti i ovaj slučaj.

Ono po čemu je poznata, osim po slavnim facama koje je zastupala, njezina je apsolutna diskrecija, zbog čega i ima reputaciju kakvu ima. Njezin najveći i najpopularniji slučaj bio je onaj iz 1996., kada je zastupala princa Charlesa u brakorazvodnoj parnici s princezom Dianom. Princu ju je preporučio lord Goodman, britanski odvjetnik i politički savjetnik, nakon što je sve impresionirala načinom na koji je vodila brakorazvodnu parnicu princa Andrewa i Sarah Ferguson.

Razvod Charlesa i Diane finaliziran je 28. kolovoza 1996., a iako je na kraju dobila 17 milijuna funti, kao i naknadu od 400 tisuća funti godišnje, navodno je upravo Fiona najzaslužnija za to što se ona, baš poput Sarah Ferguson, morala odreći titule Her Royal Highness, odnosno Njezino kraljevsko visočanstvo.

  • +7
Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U žižu javnosti dospjela je i 2008., kada je zastupala nekadašnjeg člana Beatlesa Paula McCartneyja u njegovoj mučnoj brakorazvodnoj parnici s Heather Mills. Koliko je situacija bila napeta, ali i ona sama uspješna, govori podatak da je u trenutku bijesa, kada je shvatila da od bivšeg supruga neće dobiti sve što je tražila, točnije da će od 400 milijuna funti dobiti tek 24,3 milijuna, Mills zalila baronesu vrčem vode.

Inače, Fiona Shackleton kći je starješine londonskog Cityja Jonathana Charkhama i Moire Salmon, čija je obitelj po majčinoj strani bila suosnivač firme J. Lyons & Co. Školovala se u školi Benenden u Kentu, a iako je prvo sanjala o karijeri ugledne liječnice, odlučila se za pravo, no na fakultetu Exeter završila je tek trogodišnji, ali ne i četverogodišnji studij, nakon čega je željela postati kuharica.

Ipak, početkom 80-ih donijela je konačnu odluku i vratila se pravu te se pridružila kraljičinu odvjetničkom timu Farrer & Co 1984., brzo je napredovala i već nakon dvije godine postala partnerica u tvrtki, da bi potom postala i glavna odvjetnica.

Uz sav posao, Fiona Shackleton ima vremena za obitelj. U braku je s PR konzultantom Ianom Shackletonom, s kojim ima dvije kćeri - Lydiju i Cordeliju.