BRAKORAZVODNA PARNICA stoljeća

Princeza Haja u strahu za djecu: Šeik je prije Latife oteo i zatočio kćer Shamsu, kako bi je pretvorio u poslušnu i pokornu ženu

11.07.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, milijarder i vladar Dubaija, i njegova šesta supruga, princeza Haja, zajedno imaju dvoje djece, a hoće li, nakon rastave, 11-godišnja Jalila i sedmogodišnji Zayed pripasti ocu ili majci, znat će se tek nakon završetka parnice

Jedna od najskupljih, ali vjerojatno i najtežih sudskih bitki odigravat će se u Londonu, gdje će donedavni supružnici, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum i princeza Haja, iskoristiti sve 'aseve iz rukava' da upravo on ili ona dobiju puno skrbništvo nad djecom. Ono od čega svi strahuju, osobito ljudi povezani s nekim od članova te utjecajne obitelji, je da skrbništvo dobije sam šeik, što za majku djece ne bi bilo niti najmanje dobro.

Kako tvrdi jedan od bliskih prijatelja princeze Latife, Herve Jaubert, šeikove starije kćeri, skrbništvo ni u kojem slučaju ne bi trebalo pripasti njemu. Naime, prema njegovim tvrdnjama, 33-godišnja princeza Latifa oteta je i natjerana da se vrati kod oca, od kojeg je pokušala nedavno pobjeći. Njezina sudbina danas nije poznata, no nagađa se da se nalazi u nekom zatvoru ili barem kućnom pritvoru.

Upravo mu je Latifa ispričala kako su, prije njezina posljednje neuspjelog bijega, ona i još jedan joj sestra bile zatvorenice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje ih je smjestio upravo njihov otac, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kako bi ih spriječio u daljnjim bijegovima.

  • +14
Princeza Haya Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bivši francuski špijun Herve Jaubert, predstavlja se kao osoba koja je osmislila plan bijega princeze Latife, ali i kao jedini čovjek kojem je dopušteno da govori u njezino ime. U službenoj izjavi, koju je objavio preko organizacije za ljudska prava, 'Zatočeni u Dubaiju', Jaubert je rekao:

'Čak i ako dobije djelomično skrbništvo, uvjeren sam da će iskoristiti priliku i kada djeca prvi put otputuju u Emirate, postat će njegovi zarobljenici i više nikada neće moći vidjeti svoju majku. Budući da Latifa Al Maktoum, nažalost, nije u mogućnosti svjedočiti pred britanskim sudom, kao njezin službeni predstavnik imam potrebu podijeliti sve što mi je Latifa otkrila u osam godina suradnje i prijateljstva.

Imam njezino odobrenje da pričam u njezino ime, budući da mi je ona sama to odobrila', otkrio je Jaubert i dodao da šeik već oteo svoju drugu kćer Shamsu iz Cambridgea 2000. godine, te ju je protiv njezine volje držao u Emiratima.

'Latifa mi je priznala da je njezin otac naredio medicinskim sestrama i liječnicima da koriste sva umirujuća sredstva kako bi pretvorio Shamsu u poslušnu i pokornu ženu.' Uz to, otkrio je kako je Latifa već bila zlostavljana i smještena u samicu, gdje je pune tri godine drogirana.

'Britanske vlasti trebale bi biti svjesne da je ovo muškarac koji je već oteo svoje kćeri samo zato što ih legalnim putem nije mogao dobiti. Šeik Mohammed se ne obazire na strane zakone i uredno ih krši ukoliko se oni kose s njegovim mišljenjem.'

Zanimljivo je da je za brakorazvodnu parnicu, koja će se održati u Londonu, šeik angažirao Helen Ward, koja je bila odvjetnica Guy Ritchiju, kada se rastavljao od Madonne, kao i prvom čovjeku Formule 1, Berniju Ecclestoneu u rastavi od Slavice.

S druge strane, princeza Haja angažirala je Fionu Shackleton, članicu Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva, čiji je nadimak, zbog šarma i odlučnosti, 'čelična magnolija'. Njezini su klijenti bili princ Charles, u razvodu od Diane, te princ Andrew, kada se rastao od Sarah Ferguson.

Javnosti je postala poznata i kao odvjetnica Paula McCartneyja, koji se 2008. godine rastao od Heather Mills, a koja je u naletu bijesa, tijekom procesa, na Fionu Shackleton bacila čašu s vodom. Razlog ne treba čuditi, budući da je odvjetnica uspjela iskamčiti od suda da umjesto traženih 125 milijuna funti, nakon razvoda dobije tek 24 milijuna.