SLUČAJNA PRINCEZA

Cijeli svijet bruji o odbjegloj princezi Haji, no malo tko zna da je njezina šogorica, jordanska princeza - porijeklom Hrvatica

09.07.2019 u 06:20

Bionic
Reading

Glavna akterica skandala koji je ovih dana šokirao svijet i pod povećalo stavio predsjednika vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, princeza Haja, šogorica je jordanske princeze Rim al Ali, inače bivše ratne izvjestiteljice CNN-a, koja vuče i hrvatske korijene. Cijene je u obitelji i narodu, a u svijetu joj dodjeljuju počasti

Princeza Haja, koja je u 30. godini postala šesta supruga šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, kći je pokojnog jordanskog kralja Huseina. Kao dvogodišnjakinja je ostala bez majke koja je poginula u helikopterskoj nesreći, a uz oca je odrastala sa svojim godinu i pol mlađim bratom, jordanskim princem Alijem bin Huseinom.

Supruga brata princeze Haje, princeza Rim al Ali kći je bivšeg alžirskog ministra vanjskih poslova i posebnog izaslanika UN-a Lakhdara Brahimija, a nama je zanimljivija njezina majka Mila Bačić, kći Armenke i Hrvata Milana Bačića.

Rim Brahimi rođena je 1969. godine u Egiptu, a kao malena je sanjala postati novinarka. Nakon školovanja u Francuskoj i SAD-u taj joj se san ostvario pa je ostvarila zavidnu novinarsku karijeru radeći kao međunarodno priznata novinarka u respektabilnim medijima poput BBC-ja, CNN-a, Bloomberga, United Press Internationala i Radio Monte Carla.

Iako o tome nije sanjala u djetinjstvu, udajom 7. rujna 2004. za Hajina brata Alija bin Huseina postala je princeza.

S diplomacijom i politikom Rim se srela u vrlo ranoj dobi u dnevnom boravku svojih roditelja. Naime, otac Lakdar radio je kao alžirski diplomat pa je provodila djetinjstvo u većim svjetskim gradovima. Roditelji su joj imali puno prijatelja novinara koji su im dolazili u kuću pa je u dnevnom boravku slušala zanimljive priče i odabrala buduće zanimanje.

'Novinari koji su nam dolazili u kuću uvijek su bili puni nevjerojatnih priča o povijesnim događajima koje su pokrivali i o stvarima koje su vidjeli', rekla je jednom prilikom Rim, koju je to kao djevojčicu fasciniralo pa je poželjela biti jedna od onih koji putuju svijetom i pričaju priče.

Diplomu je stekla na Sorbonni, a magisterij na međunarodnom sveučilištu društveno-političkih znanosti Sciences Po u Parizu. Tijekom boravka u SAD-u magistrirala je i na sveučilištu Columbia’s Graduate School of Journalism i počela raditi za različite novinske organizacije.

Vrata za pričanje velikih priča, o čemu je sanjala kao djevojčica, bila su joj širom otvorena, a svoju životnu priču ispričala je u Iraku, u kojem je kao producentica i izvjestiteljica CNN-a počela raditi dvije godine prije izbijanja rata 2003. godine.

Govoreći o tom životnom iskustvu, Rim je otkrila kako je bila definitivno uplašena, a iako je mislila da će glavni rat biti vrlo brzo okončan, pretpostavljala je da će se manji sukobi otegnuti.

Međutim, za nju i njezinog kolegu Nica Robertsona s CNN-a priča je završena na samom početku rata jer su protjerani iz Iraka u Jordan.

Polubrat jordanskog kralja Abdulaha II, princ Ali bin Al Husein, bio je tada zapovjednik kraljevskih obrambenih snaga pa kako bi bolje shvatio situaciju u Iraku, zamolio je za sastanak s CNN-ovim izvjestiteljima u Amanu. Susret se pokazao fatalnim za njega i CNN-ovu novinarku.

Rim Brahimi i princ Ali vjenčali su se 2004. godine, a njezina jedina službena izjava o tom vjenčanju glasi: 'Vrlo neočekivan ishod moga protjerivanja iz Iraka.'

U braku su dobili dvoje djece, princezu Džalilu bint Ali i princa Abdulaha bin Alija.

Rim nije jedina žena s uspješnom karijerom koja se suočila s izazovom udaje za pripadnika kraljevske obitelji, ali je pronašla način na koji slijediti svoj put.

  • +7
Princeza Rim al Ali Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao članica jordanske kraljevske obitelji, Rim je okupirana službenim aktivnostima u Jordanu i inozemstvu te uživa veliku naklonost svoje obitelji i javnosti. Pored toga, od 2006. godine izvršna je povjerenica Kraljevske filmske komisije u Jordanu, a također je osnivačica Jordan Media Instituta (JMI), neprofitnog tijela čiji je cilj uspostaviti Arapski centar izvrsnosti za novinarsko obrazovanje.

America Abroad Media (AAM), što svake godine odaje priznanja istaknutim liderima koji svojim radom na filmu i televiziji pokazuju primjer moći medija u educiranju, informiranju i osnaživanju publike širom svijeta o kritičnim globalnim pitanjima, na 5. godišnjoj dodjeli priznanja u studenom 2017. godine počast je dodijelila princezi Rim.

Kao osnivačici Jordan Media Instituta (JMI) i članici Odbora povjerenika pri Kraljevskom filmskom povjerenstvu Jordana (RFC), Rim je nagrađena za svoju značajnu ulogu u medijima.

'Princezo Rim, u Jordanu smo strahovito ponosni na čast koja vam je ukazana. Dopustite mi da dodam svoje osobno priznanje za sve što činite kako biste pružili podršku talentima i snovima naših mladih muškaraca i žena. Danas naša zemlja ima kreativnu zajednicu u području filma, umjetnosti i komunikacija, digitalni sadržaj na arapskom i engleskom jeziku i još mnogo toga. Uzbudljiva su to vremena za inovacije i kreativnost u Jordanu.

Činjenica je da danas filmska i medijska industrija imaju globalni doseg i da njihove poruke i slike prelaze svaku granicu. Oni nas mogu dijeliti u različite skupine po stereotipima, mogu zatvarati vrata talentiranim nepoznatim ljudima jer su njihovi glasovi novi ili jednostavno pretpostavljati da ste stranac, a ne prijatelj, ako dolazite iz druge kulture. Ali veliki filmovi i mediji pokazuju da postoji i drugi put - nadahnuti i obrazovati; prikazati bogatu raznolikost ljudskog života; osnažiti naše višestruke glasove i ujediniti nas sve u našim zajedničkim vrijednostima i humanosti', komentirao je postignuće princeze Rim u snimljenoj videoporuci jordanski kralj Abdulah II.