odbjegla princeza

Prije tri godine spakirala je kofere pune novca i pobjegla od supruga: Gdje je danas i što radi princeza Haja?

10.10.2022 u 15:28

Bionic
Reading

U proljeće 2019. godine priča o sestri jordanskog kralja Abdulaha šokirala je cijeli svijet. Kako bi pobjegla od supruga, kontroverznog šeika iz Dubaija, zatražila je utočište u Velikoj Britaniji te je tako započeo jedan od najskupljih razvoda braka

Haja se udala za emira Dubaija Mohameda bin Rašida 2004. godine i postala njegova šesta supruga, no 2019. godine braku je odzvonilo i počela je povijesna priča o odbjegloj princezi. Pobjegla je iz Dubaija od supruga i oca svoje djece, u strahu za svoj, ali i njihov život, te je pronašla utočište u Londonu.

Princeza je uživala zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva te ju je njezin brat, jordanski kralj, imenovao zamjenicom šefa misije u jordanskom veleposlanstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je gesta koja dokazuje ne samo bezuvjetnu podršku monarha, već također pruža sigurnosnu mrežu koja je princezi bila prijeko potrebna.

  • +7
Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia

U međuvremenu je princeza Haja izvojevala sudsku bitku pa je tako visoki sud pravde u Engleskoj i Walesu presudio da će kći bivšeg kralja dobiti 554 milijuna funti (630 milijuna eura) od bivšeg supruga, emira od Dubaija. Mjesecima kasnije presuđeno je i da dobiva potpuno skrbništvo, što znači da je jedina odgovorna za svoju maloljetnu djecu u smislu njihovog školovanja i medicinske skrbi, a njezin bivši suprug s njima može kontaktirati samo telefonom. Uz to, mora platiti oko 12 milijuna eura za troškove njihovog osiguranja.

Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: Henry Nicholls / PA Images / Profimedia

Iako se princeza ne pojavljuje često u javnosti, viđena je na pogrebu kraljice Elizabete II u društvu brata, princa Hasana bin Talala. Inače, Haja je bila vezana za pokojnu kraljicu Elizabetu, koja ju je tješila nakon što joj je majka poginula u helikopterskoj nesreći 1977. te nakon smrti njezina oca, kralja Huseina 1999.

Govoreći za Reuters nakon smrti britanske kraljice, princeza Haja je rekla: 'Sjećam se da je nakon smrti mog pokojnog oca i moje pokojne majke Njezino Veličanstvo bilo dovoljno ljubazno da uputi posebne riječi mom mlađem bratu i meni i pobrinula se za to da budemo dobro.'