RITUALI NJEGE

Znate li koliko bismo često zapravo trebali prati kosu?

30.12.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Postoji li pravi odgovor na poznatu dvojbu o tome koliko često trebamo prati kosu?

Neki peru kosu svaki dan dok drugi kažu da to rade jednom ili dva puta tjedno.

Postoji li jasan odgovor na ovo pitanje? Neka ranija istraživanja pokazala su da gotovo 14 posto Nijemaca svaki dan pere kosu kao dio obaveznog beauty rituala.

No koliko je svakodnevno pranje kose stvarno dobro i znamo li koliko bismo često to trebali raditi?

Gotovo svi smo se u nekom trenutku zapitali: kada je premalo, a kada previše? Nažalost, nema pravog odgovora jer ne samo da su duljine i stilovi kose previše različiti, već i tipovi kose, od kojih svaki zahtijeva drugačiji tretman.

Međutim jedna preporuka vrijedi za sve: nježniji šampon prirodnijeg sastava neće iritirati vlasište pa se bez razmišljanja može češće koristiti. Dakle svatko tko ima zdravo vlasište može sigurno prati kosu svaki dan takvim tipom šampona ako želi iako stručnjaci ističu da ju nije potrebno prati svaki dan.

Odgovor na pitanje o učestalosti pranja kose uvelike ovisi o individualnom osjećaju, a on je obično određen time koliko se brzo zaprlja, odnosno zamasti.

Savjeti za svaki tip kose

Proizvodnja sebuma manje je povezana s duljinom kose, a više s genetikom i hormonskom ravnotežom.

Osobe čija se kosa brzo masti obično je peru svaki dan ili barem svaki drugi dan te im se u tom slučaju preporučuje korištenje pH neutralnog šampona bez ulja ili silikona.

Šamponiranje također utječe na vlasište te se potiče proizvodnja sebuma, što rezultira kosom koja se brže masti. Sasvim je jasno da bismo odmah skočili pod tuš, no preporuka je da ipak posegnemo za rješenjima poput suhog šampona ili da 'zamaskiramo' situaciju uz pomoć traka za kosu, rajfova, ukosnica...

S druge strane oni koji imaju suhu kožu ili kosu, a možda se bore i s ispucanim vrhovima, trebali bi razmisliti o smanjenju učestalosti pranja jer ono uklanja masnoću i isušuje.

Preporuka je da povećaju intervale, naprimjer sa svaka dva na svaka tri dana. Čak i za gustu i kovrčavu kosu trodnevni ciklus potpuno je dovoljan, a ponekad čak i koristan za sjaj.

Što je s pranjem kose bez šampona?

Unazad nekoliko godina sve je jači pokret za pranje kose bez sapuna - koji ima i svoje ime: No Poo.

Ali možemo li prati kosu samo vodom? Teoretski, vlasište bi se trebalo naviknuti na izostavljanje šampona i s vremenom proizvoditi manje sebuma, što bi trajno otklonilo problem masne kose.

Stručnjaci pak kažu da ne postoji znanstvena studija o povezanosti proizvodnje sebuma i pranja kose jer žlijezde ne znaju jesu li već opskrbile vlasište s dovoljno masnoće i nastavljaju proizvoditi onako kako su navikle.

Jedno je sigurno, na vlasištu se događaju promjenjivi i složeni procesi pa sredstva koja smo nekad koristili mogu nam prestati odgovarati, stoga je bitno odmah promijeniti proizvod za pranje ako se pojave problemi poput prhuti, svrbeža vlasišta, crvenila, pojačanog ispadanja kose... i posjetiti dermatologa ako se situacija pogorša.