VEĆI I RIZIK OD SMRTI

Životne navike zbog kojih izgledamo 12 godina stariji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.04.2010 15:23
  • Objavljeno 27.04.2010 u 14:21
pušenje cigarete

pušenje cigarete

Izvor: Corbis / Autor: Nucci Studio

Zbog nezdravih životnih navika izgledamo kao da smo 12 godina stariji, pokazalo je britansko istraživanje. Uz to, kombinacija četiri nezdrave navike, pušenja, loše prehrane, nedostatka tjelovježbe i previše alkohola, povećava rizik od smrti

Istraživanje je pratilo 5.000 ispitanika u periodu od 20 godina i bilježilo njihovo zdravstveno stanje, a pokazalo se da nezdrav način života povećava rizik od smrti za 85 posto. Dvije loše navike povećavaju taj rizik za 75 posto, a tri za otprilike 65 posto u odnosu na osobe koje nemaju nezdravih navika. Većina smrtnih ishoda uzrokovana je srčanim bolestima ili rakom.

Također, istraživanje je pokazalo da sve četiri nezdrave navike ima šest posto Britanaca, dok je trećina ljudi koji su priznali da puše, previše piju, loše se hrane i ne vježbaju umrla u periodu od 20 godina, koliko je trajala studija.

Pušenje povećava rizik od umiranja od raka za 58 posto, nedostatak tjelovježbe povećava taj rizik za nešto više od 50 posto, a rizik od srčanih bolesti za nešto manje od 50 posto. Za četvrtinu se povećava rizik od umiranja od raka i srčanih bolesti ako osoba pije više od preporučene tjedne doze alkohola. Loša prehrana nema učinak na rak i tek neznatno povećava rizik od umiranja od srčanih bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi