usporite tijek starenja

Želite znati koliko brzo starite? Istraživanja otkrila najbrži način da provjerite koliko ste mladoliki

20.01.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja pokazala su kako je snaga stiska ruke vrlo dobar indikator brzine starenja i epigenetske dobi te što možete učiniti da produljite mladolikost

Želite znati koliko brzo starite? Provjerite snagu stiska ruke! Naime, istraživanja su otkrila kako je upravo u snazi stiska vrlo dobar pokazatelj epigenetske dobi te da se radi o najbržem načinu da saznate s koliko uspjeha održavate svoju mladolikost.

Sve do sada, uvriježeno mišljenje bilo je kako je stanje krvnog tlaka najjasniji indikator kvalitete zdravlja, međutim, puno možemo saznati i iz toga koliko snage imamo u svom stisku.

'Snaga stiska poznata je kao pouzdan indikator starenja. Ali, još nismo otkrili zbog čega je to točno tako', kaže profesor Mark Peterson, voditelj ovog istraživanja.

Mjerenjem snage mišića moguće je dokazati epigenetsku dob koja ukazuje na to koliko brzo osoba stari. Primjerice, nogometašu Cristianu Ronaldu je u dobi od 36 godina dokazana epigenetska dob 21-godišnjaka!

Istraživanjima je dokazano kako kod osoba slabije mišićne mase dolazi do bržeg starenja DNA stanica nego kod osoba koje su bile u boljoj formi. Drugim riječima, povremeni odlasci u teretanu ili vježbanje kod kuće mogli bi znatno usporiti tijek starenja vašeg tijela i omogućiti vam da vremenom smanjite svoju epigenetsku dob!

Tijekom istraživanja fizička snaga mjerena je snagom stiska ruke aparata koji se zove dinamometar. Potom je na testnoj skupini napravljena analiza njihove epigenetske dobi, a u pojedinim istraživanjima provjerena je i stopa smrtnosti u narednih deset godina.

Sve to dalo je zanimljiv rezultat - osobe slabijeg stiska bile su starije epigenetske dobi od svoje kronološke dobi, odnosno brže su starile, zbog čega su bile pod većim rizikom od srčanih bolesti, problema s krvnim tlakom i smrti u ranijoj dobi.

No, znanstvenici napominju kako se radi o preliminarnim istraživanjima kojima je pouzdano dokazano da osobe jačeg stiska, i općenito snažnijih mišića, puno bolje podnose starenje. S druge strane, slabiji stisak nije dokazan kao direktan indikator ubrzanog starenja.

Dakle, ako ste primijetili da je vaš stisak ruke nešto slabiji, ne morate brinuti. No, preporuka stručnjaka je da to shvatite kao poziv na nešto više tjelovježbe kako biste ojačali svoje mišiće i produljili svoj životni vijek!