TAJNE NJEGE

Često miješamo prerano starenje kože s dehidracijom; evo u čemu su ključne razlike

29.04.2021 u 16:35

Bionic
Reading

Njegovana i hidratizirana koža, složit će se svi, najbolji je modni dodatak, a ciljana njega za određeni tip kože može napraviti čuda za ljepotu

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je ponekad vrlo teško razlikovati prve znakove starenja s dehidriranom kožom.

Kad je riječ o njezi kože, ističu dermatolozi, oštećenja od sunca uz predanu njegu mogu se spriječiti. Ako primijetite sitne bore duž obrva ili ispod očiju, to ne mora nužno biti prerano starenje - možda je problem u manjkavoj njezi pa je koža dehidrirana.

Dermatolog dr. Dendy Engelman, kaže da mnoge značajke koje povezujemo sa starenjem kože (sitne linije na koži, bore, neravnomjeran tonus i tekstura) izgledaju naglašenije kada je koža dehidrirana. Dehidriranu kožu često se zamjenjuje sa starenjem kože jer se termn zapravo odnosi na kožu kojoj nedostaje vlage, a to je ono što koži daje punoću, sjaj pa čak i teksturu koju povezujemo s mladenačkom kožom.

Dakle, prije nego što posegnete za svakim anti-aging proizvodom koji ste vidjeli na policama omiljene trgovine, znajte da se sve može popraviti ciljanom i obilatom hidratacijom.

Uzroci

Termin prerano starenje odnosi se na preranu pojavu finih linija, bora, hiperpigmentacije i neravne teksture kože - što znači da se pojavljuje ranije nego što je vaša stvarna dob. Nekoliko čimbenika pridonosi pojavi brzog starenja na koži. Jedan od njih je gubitak masnoće ispod kože, u kombinaciji s gubitkom mišića ili tkiva. To može koži dati umoran izgled kaže Karen Fernandez iz tvrtke SkinSpirit. Dodaje da će se, kada se proizvodnja kolagenih i elastinskih vlakana naglo smanji i sloj epiderme zadeblja, koža izgledati dosadno, beživotno i sklonije borama. Podrazumijeva se, ali UV zrake sunca također mogu pridonijeti brzom starenju.

Dehidrirana koža? Posve druga priča. Jednostavno rečeno, dehidriranoj koži nedostaje vode, što se može dogoditi nakon nečega tako jednostavnog poput npr. noći ispunjene alkoholom (Hello, podbuhle oči!). Dr. Engelman kaže da niska razina vlage, kao i abrazivni vremenski uvjeti (misli se na vjetar i česte promjene temperature također mogu pridonijeti dehidriranoj koži. I na kraju, česti su krivci i proizvodi za njegu kože koji sadrže sastojke za isušivanje poput alkohola, retinola i benzoil peroksida.

Ali evo u čemu je stvar: brzo starenje i dehidracija su zapravo 'kvaka 22'. Ako vašoj koži stalno nedostaje vode, to zapravo može ubrzati starenje kože. Fernandez objašnjava: 'Kronična dehidracija doslovno će vam' isisati život ' iz kože. Ako se tkiva ne održavaju s optimalnom količinom vode, poremećen je ciklus razmnožavanja stanica vaše kože. Vaša koža neće funkcionirati kao normalna zdrava koža, a reprodukcija vlakana kolagena i elastina prva će se krenuti smanjivati. Rezultat: s vremenom dehidrirana koža može postati katalizator znakova starenja.

Izgled

Koža koja prerano stari, osjećat će se kronično 'umornom', tankom i beživotnom, kaže Fernandez. 'Također se možete imati osjećaj zagušenosti ispod slojeva suhe kože. 'S druge strane, dehidrirana koža može izgledati ispucala, upaljena, crvena i/ ili osjetljiva. Budući da hehidrirana koža nije tako čvrsta i zategnuta kao hidratizirana, može naglasiti fine linije, što olakšava pogrešnu dehidraciju kao prerano starenje. Kada je koža hidratizirana, prirodno je punašnija i čvršća, tako da su fine linije manje očite ili uopće nestaju, objašnjava dr. Engelman.

Bore su dublje postavljene i uglavnom su uzrokovane ponavljajućim pokretima, zbog čega kvaliteta 'propada' na tom određenom području. 'Tanke crte privremenije su i javljaju se više u epidermalnim tkivima, pojavljuju se na mjestima poput čela, oko očiju i usta i na većem području obraza. Iako fine linije mogu nestati kad je vaše lice bezizražajno, bore su često vidljive čak i kad ne pokazujemo osjećaje', kaže Fernandez.

Liječenje

Dobro hidratizirana koža izgledat će glatka i zategnuta prilično brzo nakon što se hidratizira - samo pomislite na stare ili isušene spužve koje ožive kada ih jednostavno pustite pod vodom. Ovdje je najbolje da se borite protiv dehidrirane kože sa sastojcima koji vlaže kožu (poput hijaluronske kiseline), jer pomažu koži da zadrži vlagu.

Pitka voda je još jedan način za uklanjanje dehidracije, ali vjerojatno ne na način na koji mislite. 'Pijenje više vode ne znači izravno više hidratizirane kože, ali našoj koži još uvijek treba voda za obavljanje različitih funkcija poput ispiranja toksina, održavanja stanica zdravim i pomoći u cirkulaciji', napominje dr. Engelman. Imate li problema s unosom dnevnih preporučenih 11,5 šalica H2O dnevno? Pokušajte povećati unos voća (i povrća) kao što su krastavac, lubenica, breskve i naranče.

Kako biste uklonili bore koje su nastale s godinama, nanosite SPF 30 kremu, bez obzira provodite li dan kraj bazena ili obavljate neke poslove. Također se opskrbite hidratantnim proizvodima za njegu kože koji sadrže keramide i kolagen. I prije svega, posvetite se svakodnevnoj rutini njege kože i držite se nje.