pripazite

Da, određene namirnice mogu ubrzati starenje mozga, a ova hrana uvijek je loš izbor

13.02.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Kada razmišljamo o poboljšanju i reguliranju prehrane, često je to zbog želje da skinemo pokoji kilogram viška ili pak da osiguramo tijelu više energije za svakodnevne izazove. No činjenica je da hrana koju jedemo utječe kako na naš fizički izgled, tako i na mentalne procese i kognitivne sposobnosti. Da, određene namirnice mogu ubrzati starenje mozga

Hrana koju odabiremo i uvrštavamo na dnevni meni ima daleko veće posljedice na naše zdravlje od osjećaja sitosti ili održavanja linije. Naime ona izravno utječe i na mentalno zdravlje, a određene namirnice mogu ubrzati starenje mozga. Prva i najvažnija stvar na koju valja obratiti pažnju namirnice su koje uzrokuju upale u tijelu, napominje Serena Poon, certificirana nutricionistica i kuharica slavnim zvijezdama. Kako objašnjava, takve namirnice ne samo da narušavaju fizičko zdravlje, već mogu uzrokovati brže opadanje moždanih funkcija, piše eatthis.com.

Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodani šećer, prerađeno meso i rafinirani ugljikohidrati, često su prisutni u svakodnevnoj prehrani. Takve namirnice svakako je preporučljivo zaobilaziti koliko je to moguće. Stoga, ako želite sačuvati mentalno zdravlje, a mozak zadržati mladim, zaobiđite ove namirnice u širokom luku.

Dodani šećer

Istraživanja su pokazala da konzumiranje previše dodanog šećera narušava pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodani šećer može se naći gotovo posvuda: od pića i deserta do preljeva za salatu koji su prerušeni u 'zdrav' izbor. Prilikom kupovine gotove hrane birajte nezaslađene opcije, a kada god možete, pripremite i ponesite si obrok od kuće.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati skrivaju se u bijelom kruhu, pekarskim proizvodima i brojnim žitaricama za doručak. Rafinirani ugljikohidrati nutritivno su siromašni, a njihova konzumacija može utjecati na kognitivno zdravlje na brojne načine, uključujući promijenjenu funkciju u nekoliko područja mozga. Umjesto namirnica prepunih rafiniranih ugljikohidrata, radije se odlučite za cjelovite žitarice i druge složene ugljikohidrate, poput onih u mahunarkama i povrću.

Prerađeno meso

Na kraju, ali ne i najmanje važna stavka je prerađeno meso, jer po pitanju zdravlja nema gotovo nikakvih prednosti. Znanstvenici su otkrili povezanost prerađenog mesa sa značajno povećanim rizikom od razvoja demencije.

Sačuvajte mentalno zdravlje i mozak održite mladim protuupalnim režimom prehrane

Prema riječima Poon, znanstvenici su otkrili da protuupalne dijete, poput mediteranske prehrane ili DASH-a, te one bogate antioksidantima, vitaminima B i masnim kiselinama mogu značajno pomoći u održanju dugovječnosti mozga. Povrće i voće bogato je antioksidantima, koji imaju protuupalna svojstva, podržavaju zdravlje crijeva (koja također igraju važnu ulogu u mentalnom zdravlju) i poboljšavaju funkciju mitohondrija, a sve to u konačnici potiče dugovječnost.