LAKO ZA ISPRAVITI

Zbog ovih grešaka povrće u vašem hladnjaku brže propada

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 26.02.2019 18:49
  • Objavljeno 26.02.2019 u 18:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mnogi su primjeri pogrešnog korištenja naših hladnjaka, od neprikladne temperature do krivog korištenja hlađenog prostora, ali za brzo kvarenje povrća najčešće je kriva jedna od najvećih pogrešaka koju je uz vrlo malo truda lako izbjeći

Možda se spremanje voća i povrća zajedno u donju ladicu hladnjaka zbog srodnosti namirnica čini sasvim logičnim, ali postoji jako dobar razlog da to prestanete raditi. Naime, određene vrste voća oslobađaju plin koji uzrokuje brže sazrijevanje povrća, zbog čega ono kraće traje.

Smještene u blizinu, banane mogu uzrokovati brzo sazrijevanje povrća, naročito brokule, krumpira, šparoga, mrkve, patlidžana i mahuna.

Krivac za to je etilen - nevidljivi, bezmirisni ugljikovodični plin koji nastaje prirodno tijekom procesa sazrijevanja nekih plodova. Etilen se smatra 'hormonom starenja' za biljke, jer je odgovoran za promjene u teksturi, čvrstoći mesa, boji i drugim procesima zrenja.

Osim banana, sazrijevanjem ga otpuštaju i jabuke, kivi, mango, šljive, breskve, marelice i kruške. Sasvim dovoljan razlog za držanje voća i povrća odvojeno.

Da biste izbjegli kvarenje svježeg povrća u hladnjaku, najbolje bi bilo voće držati u odvojenoj ladici ili čak izvan hladnjaka.

Osobito se to odnosi na nezrele banane čije se sazrijevanje prekida u hladnom okruženju. Kora će im poprimiti smeđe mrlje, ali meso će ostati nezrelo. Etilen koji ispuštaju pomoći će im sazrjeti na sobnoj temperaturi i učiniti ih mekanim i slatkim.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Problem se ne krije samo u ladici za povrće

Većina ljudi sklona je ostaviti hranu bilo gdje u hladnjaku ili, ako je natrpan, naguravati je u prazne prostore. U produžavanja vijeka trajanja namirnica pomoći će pravilno i strateško raspoređivanje hrane po policama.

Svježim jajima najbolje će biti na srednjoj polici gdje je temperatura konzistentna. Maslacu i mekim sirevima nisu potrebni najhladniji dijelovi pa ih možete smjestiti u vrata hladnjaka.

Vrlo važno je sirovo meso, perad i ribu držati podalje od ostalih namirnica i čuvati ih u čvrsto zatvorenoj ambalaži kako bi se izbjegla kontaminacija. Sirovo meso i morske plodove čuvajte na najnižoj polici hladnjaka. Osim što ćete im time osigurati najhladniji prostor hladnjaka, spriječit ćete i curenje ili kapanje sokova po ostaloj hrani.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju
16

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!